2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Az időjárás legyőzte a két magyar hegymászót

2016. augusztus 8., hétfő 19:21, frissítve: hétfő 20:21

Nem sikerült a Föld második legmagasabb hegyének meghódítása két magyar hegymászónak. Klein Dávid és Suhajda Szilárd a zord időjárás miatt szakította meg az expedícióját. A K2-t, a Himalája hegység egyik csúcsát magyar hegymászó még nem mászta meg.

Az időjárás erősebbnek bizonyult, mint a lelkesedés. Klein Dávid és Suhajda Szilárd hegymászók két hónapja indultak el, hogy meghódítsák a Föld második legmagasabb hegycsúcsát a Himalája hegységben, a K2-t.

„Rendkívül csonka expedíció volt ez. Kudarcot vallottunk, mert nem értük el a csúcsot, mindenki kudarcot vallott, mert senki nem érte el a csúcsot. Ugyanakkor nagyon szerencsés expedíció volt ez a mostani, idei expedíció, mindenki szerencsés volt, nem csak mi a hegyen” – mondta Klein Dávid.

A hegymászók az expedíció alatt egyszer mintegy 7000 méterig másztak. Pár nappal később egy lavina miatt a harmadik magassági tábor teljesen elpusztult, így nem tudtak továbbmenni.

„Alighanem a hegymászás történelmének legnagyobb tragédiája történhetett volna meg azon a napon, amikor ez a bizonyos lavina elsöpörte a hármas tábort, és így viszont szerencsére… mind a 110-120 mászó, rekordszámú. Igazából annyi mászó volt most a K2-n, mint soha korábban még egy nyáron összesen” – fogalmazott Suhajda Szilárd.

A letarolt táborban nem voltak hegymászók. A K2-t magyar hegymászónak még nem sikerült meghódítania.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!