2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Átadták Az elsőt

2016. május 1., vasárnap 10:44

Átadták Magyarország első szabványméretű amerikaifutball-pályáját Székesfehérváron. A volt MÁV-sportpályát állami segítséggel újíttatta fel a város. A pályaavatót mérkőzéssel ünnepelték. Az eseményre ellátogatott Colleen Bell amerikai nagykövet is.

A „The First” – vagyis „Az Első” elnevezésű pálya az első szabványos amerikaifutball-pálya Magyarországon, korábban kisebb méretű focipályákon mérkőztek meg a csapatok egymással. Az Egyesült Államok nagykövete amerikaifutball-rajongóként érkezett Székesfehérvárra. „A futball egy kicsit olyan, mint a külpolitika. Időnként, ami a stratégiát illeti, rendkívül komplex, rendkívül bonyolult, de ami a végrehajtást illeti, gyakran nagyon egyszerű” – mondta avatóbeszédében Colleen Bell.

A sportpálya építése 300 millió forintba került, a beruházáshoz az állam is hozzájárult. A város nemrég 900 millió forintot kapott sportfejlesztésre. A Sóstói Stadion bontásakor sok mindent újrahasznosítottak az egykori MÁV-pálya átépítésénél. „A betonszerkezete a lelátónak az onnan érkezett, onnan érkeztek a korlátok, a játékoskijáró, valamennyi szék és nagyon sok kiegészítő dolog, tehát nem kidobtuk úgymond a stadiont, miközben ott épül szerencsére az új focistadion is, hanem csináltunk belőle egy második kis stadiont” – fogalmazott Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.

Az avató alkalmából a Fehérvár Enthroners és a Boda Troopers játszott mérkőzést. Az amerikai futball egyre népszerűbb Magyarországon. A Magyar Amerikaifutball-szövetségnek több ezer igazolt játékosa van. Három osztályban több mint harminc csapat játszik. „Nyilván Amerika messze fölöttünk áll. Tehát ugyanúgy, mint a kosárlabdában vagy más amerikai sportban, de Európában azért ha nem is az élmezőnyben, de a középmezőnyben tudnám elhelyezni magunkat, így a kelet-európai blokkból talán a szerbek erősebbek nálunk” – nyilatkozta Boda Gábor, a szövetség elnöke.

A fehérvári pálya nemcsak az amerikaifutball-játékosok, hanem a frizbisek otthona is lesz, sőt a jövőben rögbimérkőzésekre is alkalmassá teszik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!