2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A német focicsapat kizárólag bevándorlókat igazol

2015. augusztus 29., szombat 21:40, frissítve: vasárnap 09:56

A foci is a beilleszkedési program része Németországban. Az egyik bajorországi járási ligában játszó csapatnak 34 menekült tagja van. A bevándorlók a foci mellett nyelvet és szakmát is tanulnak.

Edzésre készül a bajor ESV Neuaubing Bajorországban. A legalacsonyabb szintű ligában játszanak. Ez az első német csapat, amely kifejezetten bevándorlókat igazol a keretbe, hogy segítse a beilleszkedésüket. Az edzések, taktikai megbeszélések németül zajlanak.

„Mi igazából menekültek vagyunk, de Olaf bá’, az edző mindig azt mondja, hogy neki nem menekültek vagyunk, hanem a focistái. Tanulunk németül, dolgozunk, és emellett van a foci” – mondta egy 21 éves afgán fiú.

Németországban az újonnan érkezőknek kötelező integrációs programot kezdeni: nyelvet és szakmát tanulnak, az állampolgárság megszerzéséhez pedig vizsgázniuk kell. A fociedzés ennek az integrációnak a része. „A klub foci szakosztályát három és fél éve alapítottuk, német edzőkkel. Először a helyi afgán közösségből jöttek hozzánk, azóta irániak, tunéziaiak, eritreaiak is jöttek. Sokan már beszélnek németül, de az angol mindig működik, a foci meg egy univerzális nyelv, és mivel folyamatosan érkeznek az új emberek, a csapatunk egyre jobb lesz” – mondja az edző.


A négyezer tagot számláló klubot 1921-ben alapították, súlyemelő olimpiai bajnokot is neveltek már. A focicsapatnak jelenleg 34 menekült tagja van.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!