2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

A minél több pénzre megy, gyerekek látják kárát

2017. április 27., csütörtök 23:33, frissítve: péntek 09:26

Az eredmények helyett sokkal inkább a létszám dönt a taopénzek szétosztásánál, ezért a települési futballklubok mindent megtesznek, hogy újabb és újabb utánpótlás csapatokat állítsanak ki – írja az Index. A Magyar Labdarúgó Szövetség azt ígéri, ha visszaélésekről szereznek tudomást, fellépnek ellene.

Az utánpótláskorú focisták a nyertesei a most elindított Budapesti Pályafejlesztési Programnak. A taotámogatáshoz viszont nemcsak pálya, létszám is kell. Mórahalom futballcsapata például tavaly jutott fel az NB III-ba. Ezután az MLSZ a klubot legalább négy utánpótlás csapat fenntartására kötelezte a taopénzek elnyeréséért cserébe. Két új, szinte kezdőkből álló csapatot indítottak. A 14 éves korosztály csapata heti átlag 16 gólt kap, amivel utolsók a bajnokságban.

„Azok a gyerekek, akik nem annyira tehetségesek, azok sem lesznek elfelejtve vagy eldobva, hogy így mondjam. Őket is szeretnénk a pályán tartani. Nyilván a tehetségük, az ügyességüknek megfelelő osztályba” – mondta Hevesi Tibor, a Mórahalom VSE szakmai irányítója.

Szigorú szabályok szerint működik a taoelszámolás – mondta a sportigazgató, aki szerint több támogatás is elkelne a jelenlegi létszámhoz. „A jelenlegi taopályázat, mely most fut még ki, június 30-ig, erre a szezonra bruttó összegben valamivel több mint 16 millió forint feletti a taoprogramunk, amivel el kell számolnunk, azt gondolom, hogy ez egy az egyben kijelenthető, hogy még kevés is” – mondta Schiszler Krisztián, a Móra-Sport Nonprofit Kft. sportigazgatója.

Az Index a hét elején írt arról, hogy a társasági adókedvezmény szabályai miatt sok településen toborozzák a gyerekeket, függetlenül azok tehetségétől – az ilyen utánpótláscsapatok pedig hétről hétre 20-30 gólos vereségeket szenvednek.

A klub viszont több taotámogatáshoz jut, melyet aztán közvetett módon jórészt a felnőtt csapatra költenek. Az MLSZ állítja, ha komoly visszaélést tapasztalnak, fellépnek ellene.

„Egy ekkora rendszert természetesen ellenőrizni is kell. Az MLSZ-nek van ellenőrző apparátusa erre, amennyiben visszaéléseket tapasztalunk, szabálytalanságokat tapasztalunk, ebben az esetben természetesen megtesszük a szükséges lépéseket, ami annyit jelent, hogy ha adott esetben olyan szintű a visszaélés, akkor kizárja magát a taorendszerből” – mondta Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője.

Magyarországon három bajnoki osztályban, összesen ötven különböző csoportban zajlanak az országos, nagypályás korosztályos bajnokságok. Ez mintegy 700 csapatot jelent. Az utánpótlásban 46 olyan együttes van, amelyik legalább 100-al több gólt kapott, mint amennyit szerzett, és 14 olyan csapat, amelyiknek a szezonban még egyetlen pontra sem futotta az erejéből.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!