2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 14:05

100 nap alatt vitorlázná körbe a földet Fa Nándor

2016. augusztus 4., csütörtök 20:25, frissítve: csütörtök 21:37

Harmadszor vág neki egyedül a világnak Fa Nándor. Az óceáni szólóvitorlázó novemberben startol a Vendeé Globe-on, az egyetlen olyan versenyen, amelyen megállás nélkül kell körbehajózni a földet. A beugró az Atlanti-óceán átszelése volt, a távot új árboccal, vitorlával és kötéllel teljesítette a Spirit of Hungaryvel.

„Vittünk babkonzervet a Szent Jupáttal, meg megsütöttük a kenyerünket, amiből csinálunk valamit, és ettünk...” – így emlékezett vissza az első föld körüli útjára Fa Nándor, az egyetlen magyar óceáni vitorlásversenyző 1985 szeptemberében vágott neki az útnak akkori hajójával, a Szent Jupáttal. Néhány hete az Atlanti-óceánt szelte át ahhoz, hogy részt vehessen a Vendeé Globe-on. Ez az egyetlen olyan vitorlásverseny, amelyen egyedül, megállás nélküli kell megkerülni a földet.

„Miután ezzel a hajóval még szólóban nem mentem, meg kellett most csinálnom egy elvileg csak 1500 mérföldes óceáni utat. Én úgy döntöttem, hogy nem csak teljesíteni akarom a kvalifikációt, hanem egész egyszerűen kíváncsi vagyok, hogy a hajó hogy működik, és én hogy működök, mert hát ez is egy szempont, hogy ennyi idő után, ha elkezd szólózni, akkor mit hogy él meg” – mutatott rá Fa Nándor óceáni szólóvitorlázó.

A 63 éves óceáni szólóvitorlázó pályafutása utolsó nagy erőpróbájára készül.

„Most a Vendée Globe-ra a hajó is, én is vagyunk annyira felkészültek, hogy ezt a bizonyos 90 és 100 nap közötti teljesítményt ezt tudjuk. Nyilván lesz, aki majd megkérdezi tőlem, hogy akkor hányadik tetszik majd lenni. Elárulom, hogy marhára nem érdekel, nem érdekel, hányadik leszek. Én soha nem azért versenyeztem, én imádom a versenyt, imádom a versenyeket, mert a verseny doppingol, mindig fölteszi a lécet, és motiválja az embert, de engem a versenyben soha nem az motivált, hogy kit verek meg, engem mindig az motivált, hogy van egy óriási kihívás, aminek meg kell felelni” – így Fa Nándor óceáni szólóvitorlázó.

Fa Nándor a 90-es években kétszer is indult a Vendée Globe-on, a ’93-ban az előkelő ötödik helyen végzett. November 6-án a saját maga tervezte hajóval, a Spirit of Hungaryvel vág neki a Franciaországból startoló versenynek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!