2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Végleg derékba törhet Lochte pályafutása

2016. augusztus 23., kedd 10:51, frissítve: kedd 10:51

Már négy szponzor bontotta fel a szerződését a botrányhős amerikai olimpiai bajnokkal, Ryan Lochteval. A tiznenkétszeres aranyérmes úszó társaival előbb szétvert egy riói benzinkutat, majd azt hazudta, hogy rablótámadás áldozata lett. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság vizsgálatot indított az ügyben, a szponzori pénzek kiesése miatt pedig akár Lochte pályafutása is véget érhet.

Ryan Lochte 12. olimpiai aranyérme megnyerése után még arról beszélt, hogy Rio után egy kicsit pihen, aztán újult erővel folytatja a versenyzést. „Most ki kell kapcsolódnom. De még nem végeztem. Nem tudom, mikor térek vissza, de azt tudom, hogy amikor visszajövök, eltökéltebb leszek, mint valaha. Ezt garantálhatom” – fogalmazott az amerikai úszóklasszis.

Ebből azonban lehet, hogy nem lesz semmi: a 32 éves Lochte további pályafutása komoly veszélybe került, egy riói görbe este miatt. Felvételek bizonyítják, hogy a bajnok társaival együtt részegen randalírozott egy helyi benzinkúton: a mosdóban törtek-zúztak, majd a személyzet tagjaiba is belekötöttek. Ezután az úszók taxival mentek vissza az olimpiai faluba, az átmulatott éjszakával pedig úgy számoltak el, hogy azt hazudták: fegyveres rablók támadták meg őket.

„Megkerestük a benzinkút felvételeit, kikérdeztük a szemtanúkat, és kapcsolatba léptünk azokkal, akik tudják, hogy valójában mi történt: ez nem rablás volt, hanem egy nagy balhé. Nem történt olyan rablótámadás, amiről a sportolók beszámoltak. Nem egy bűncselekmény áldozatai voltak” – közölte az eset után Fernando Veloso, a Rio de Janeiró-i rendőrfőnök.

Ezt később maga Lochte is beismerte, és elnézést kért a brazil néptől. „A benzinkút tulajdonosának, a brazil rendőrségnek, a riói lakosságnak és a brazil népnek, mindenkinek, aki ilyen csodálatos olimpiát hozott össze, azt szeretném mondani, hogy őszintén, 110 százalékig sajnálom, és többé nem fog megtörténni” – szabadkozott a sportoló.

Lochte bűnbánata nem hatotta meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot. „Ami Ryan Lochtet és a három másik úszót illeti, felállítottunk egy fegyelmi bizottságot, amely a NOB részéről megvizsgálja majd az ügyet” – jelentette be Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke.

Ennél is nagyobb gond Lochtenak, hogy szponzorai sorban mondják fel a vele kötött szerződésüket: eddig négy cég, köztük az úszónadrágját gyártó Speedo és az őt öltöztető Ralph Lauren hagyta ott a botrányhőst. A Speedo az így felszabaduló pénz egy részét, 50 ezer dollárt egy brazil gyermeksegélyező szervezetnek ajánlotta fel.

A Forbes magazin számításai szerint Ryan Lochte összesen 2 millió dollártól eshet el az átmulatott riói éjszaka és a hazugság miatt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!