2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Zártak a republikánus sorok, átment a szenátuson Trump adóreformja

Hír TV

2017. december 20., szerda 10:21, frissítve: szerda 10:52

Az amerikai szenátus 51-48 arányban megszavazta a Donald Trump elnök kormánya által javasolt adóreformot. A száztagú szenátusban minden republikánus párti igennel és minden demokrata párti nemmel szavazott. Szakértők szerint az adóváltozások 1500 milliárd dollárral növelik majd az államadósságot, de élénkítik a gazdaságot.

Szavazott a szenátus a Donald Trump-féle adótörvényről. A javaslat jelentős adócsökkentéseket, egyes adóformák eltörlését és az adórendszer egyszerűsítését tartalmazza. Legfontosabb eleme a vállalati nyereségadó mérséklése 35 százalékról 21 százalékra. A republikánus adócsomag megtartja a személyi és családi jövedelemadók hatsávos rendszerét azzal, hogy a legmagasabb jövedelműek jelenlegi 39,6 százalékos adója 37 százalékra csökken. Jelentős mértékben nőnének az egyéni és családi adókedvezmények, de egyes adókedvezmények megszűnnének.

„Micsoda szégyen. Ez a törvény szembemegy azzal, amire Amerikának szüksége van. Nincs szükség arra, hogy a középosztálynak többet fizessen, miközben minden vállalat jól jár. Ha a középosztályt akarták volna segíteni, akkor igazi adócsökkentésre lett volna szükség. A gazdagok így sokkal több pénzt kapnak vissza, mint a középosztály. Ez tény. Megcáfolhatatlan tény” – vélekedett Chuck Schumer demokrata frakcióvezető.

A szenátus végül 51-48 arányban megszavazta a Donald Trump elnök kormánya által javasolt adóreformot. „Ha ezt nem tudjuk majd eladni az amerikai népnek, akkor más munkát kell keressünk magunknak. Úgy vélem, ez egy olyan eredmény, amit az emberek értékelni és üdvözölni fognak, de természetesen szükség lesz arra, hogy folytassuk a párbeszédet a néppel, és mindannyian ezt fogjuk tenni egész évben” – mondta Mitch McConnell republikánus frakcióvezető.

A képviselőháznak ismét szavaznia kell a tervezetről, mert a szenátus, amikor órákkal korábban áttekintette azt, apróbb szabálytalanságokat talált a szövegben, amelyeket törölnie kellett, így a jogszabály megváltozott. A mintegy 500 oldalas törvényjavaslat három pontja ellentétes volt a szenátus szabályaival, és egyszerű többséggel ebben a formában nem, csak háromötödös szavazással lehetett volna elfogadni. A reformcsomag tíz év alatt várhatóan legalább 1,46 ezermilliárd dollárral növeli az Egyesült Államok jelenlegi, csaknem húszezer milliárd dolláros államadósságát.

Az adóreform-tervezet az amerikai adórendszer legnagyobb átalakítása 1986 óta, és parlamenti jóváhagyása Donald Trump első komoly győzelmét jelenti a törvényhozásban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!