2024. 05. 13. Hétfő Szervác, Imola napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:10

Teljes a káosz Frankfurtban

2015. március 18., szerda 15:20, frissítve: szerda 17:21

Több mint 350 embert vettek őrizetbe az Európai Központi Bank új épületének átadására időzített tüntetések után Frankfurtban. Az antikapitalista demonstrációt könnygázzal oszlatták az egyenruhások, miután több helyen is összecsaptak a tiltakozókkal a városközponthoz vezető utakon. Több mint 90-en sérültek meg, közülük 80-an rendőrök. A tüntetők barikádokat építettek az épület körül, amiket később fel is gyújtottak, de beszámolók szerint egy olyan rendőrségi jármű is lángra kapott, amiben rendőrök ültek.

„Köszönöm mindannyiuknak, hogy eljöttek, a kinti nehéz helyzet ellenére. Hadd mondjak még köszönetet a rendőrségnek és a biztonságiaknak azért, mert fenntartják a rendet odakint” – így kezdte beszédét Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke a frankfurti központ új épületének átadóján.

A városközponthoz vezető utcákon már reggeltől gyülekeztek a tüntetők. Barikádokat emeltek, majd később azokat felgyújtották. Az antikapitalista demonstrálók az ellen tiltakoztak, hogy az Európai Központi Bank több eurózóna-tagállamban is kemény megszorításokat követelt a pénzügyi segítségért cserébe.


„Ha az elmúlt év megszorító intézkedéseit nézzük, amiknek az EKB befolyásos szereplője volt a trojkán belül, és azt megnézzük, hogy mit eredményeztek a dél-európai országokban, Görögországban, Spanyolországban és Olaszországban, különösen Görögországban, ahol az öngyilkosságok száma brutálisan megnőtt, és az embereknek kukákból kell kihalászniuk az élelmet – nos, ennek az EKB fontos tényezője volt, és ezért tartom fontosnak, hogy az ilyen ünnepségek ellen tüntessünk” – mondta egy tüntető. A baloldali szervezeteket tömörítő Blockupy mozgalom felhívására több mint 10 ezren érkeztek a Majna-parti városba több európai országból.

A demonstráció azonban nem mindenhol volt békés. A több mint 10 ezer tüntetővel 6 ezer készenléti rendőr nézett szembe az épület körül. A hatóságok és a tüntetők közti összecsapásokban több mint 90-en megsérültek, többségük rendőr.

„Több összecsapásunk is volt, amiben rendőrök sérültek meg, és bevetettek valami maró anyagot, folyékonyt vagy gázt, ami miatt 80 kollégánknak egy időre fel kellett függesztenie a munkát. Azóta már újra dolgozhatnak, de az előbb is 11 kollégánk szenvedett felszíni és szemsérülést, miután megdobálták őket kövekkel” – mondta a helyi rendőrség szóvivője.

A rendőrség délutánig több mint 350 embert vett őrizetbe. Az új épület egyébként több mint 1,3 milliárd euróba, azaz több mint 380 milliárd forintba került.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!