2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Magyar retró 1.

Következik:

Európai Híradó 04:00

Trumpnak is hálás Dél-Korea elnöke

Hír TV

2018. január 10., szerda 12:44, frissítve: szerda 13:38

Az amerikai elnöknek is elévülhetetlen érdemei vannak a két Korea közötti tárgyalások létrejöttében a dél-koreai elnök szerint. Phenjan és Szöul két év hallgatás után kedden kezdett kétoldalú tárgyalásokba, amelynek során több dologról is megállapodott. Így részt vesznek a dél-koreai olimpián északi sportolók, és katonai forródrót is kiépült a két ország között.

Mun Dzsein dél-koreai elnök szerint jó dolog, hogy a két Korea két év után leült tárgyalni egymással, de a térség atommentesítéséről nem szabad elfeledkezni.

A Koreai-félsziget denuklearizációja, amelyben a két Korea közösen megállapodott, az alapértékünk, amelyet sosem adunk fel – jelentette ki Mun Dzsein.

Az államfő szerint a két Korea közötti tárgyalások létrejöttében nemcsak észak és dél vezetőinek, de az amerikai elnöknek is elévülhetetlen érdemei vannak.

Úgy gondolom, hogy Trump elnök is nagy elismerést érdemel a két Korea közti tárgyalások létrejöttéért – mondta a dél-koreai elnök.

Oroszország ENSZ-nagykövete üdvözölte a tárgyalásokat és azok eredményeit. Ugyanakkor szerinte az a dél-koreai törekvés, hogy az olimpia ideje alatt függesszék fel a szankciókat Phenjannal szemben, egyoldalú döntés.

Megértem, hogy ez az ő egyoldalú döntésük az olimpia idejére. Remélem, hogy lesz e téren is fejlődés, de látnunk kell, hogy mi kerekedik ki a helyzetből – reagált Vaszilij Nebenzia.

Kína határozottan ellenzi, éppen ezért nem is vesz részt a külügyminiszterek vancouveri találkozóján, amelynek témája az észak-koreai válság. A január 16-i konferenciát Kanada és az Egyesült Államok szervezi. Célja, hogy megmutassa a nemzetközi közösség egységét az észak-koreai atom- és rakétaprogrammal szemben. A várakozások szerint húsz állam külügyminisztere vesz részt a találkozón.

Akár meghívta Kínát Kanada, akár nem, az nem fontos. Elmondtuk, hogy egy olyan helyzetben, amikor az érintett felek proaktívan tárgyalnak a félsziget ügyének helyes kezeléséről, furcsának tűnik, hogy néhány más érintett hidegháborús felfogásban gondolkodik. Kína az elejétől fogva úgy gondolja, hogy egy ilyen találkozó értelmetlen, és hevesen ellenzi is – hangoztatta Lu Kang kínai külügyi szóvivő.

A kínai kormány ugyanakkor örömteli és reménykeltő eseménynek tartja Phenjan és Szöul párbeszédét. Észak-Koreával szemben az ENSZ Biztonsági Tanácsa a nukleáris fegyverkezés miatt az utóbbi időben szankciók sorozatát vezette be. Észak- és Dél-Korea kedden esztendők óta először magas szintű hivatalos tárgyalásokat folytatott.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!