2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Trump, Bono, a Gazprom, Erzsébet királynő és a McDonald’s is érintett

Hír TV

2017. november 6., hétfő 13:07, frissítve: hétfő 17:23

Az amerikai elnök tucatnyi minisztere és tanácsadója is érintett az újabb offshore-botrányban. De találtak papírokat az angol királynőről vagy Bonóról, az ír U2 énekeséről is.

Másfél évvel a Panama-iratok után újabb dokumentumok kerültek napvilágra az offshore-világ titkairól. Az úgynevezett Paradise-iratokban 120 ezer személy és vállalat neve szerepel. Közte ismert politikusok, hírességek. Donald Trump amerikai elnök emberei közül tucatnyian.

Rex Tillerson külügyminiszter, az ExxonMobil jemeni részlegének vezetőjeként, korábban szintén egy, a Nagy-Britanniához tartozó Bermudán bejegyzett offshore céget igazgatott.

Az amerikai pénzügyminiszter, Steven Mnuchin pedig egy vállalaton keresztül luxusrepülőket adott bérbe üzletembereknek, cégeknek, hogy elkerülhessék hazájukban az adófizetést.

Orosz szálat is találtak a kereskedelmi minisztert érintő papírokban. Wilbur Ross egyenesen Vlagyimir Putyin családjával áll üzleti kapcsolatban. A politikus a BBC-nek adott nyilatkozatában kijelentette, semmi törvénytelent nem tett.

„Ha a kormányunk szankcióval sújtaná őket, az másik történet lenne. A kormányunk eddig nem határozott így, tehát semmi rossz nincs ebben. Az a tény, hogy a Siburt orosz vállalatnak nevezzük, az még nem jelenti azt, hogy gonoszság lenne benne. Az viszont az, ahogy tévesen állítják, miszerint én nem tártam volna fel ezeket az eredeti formájában” – mondta Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter.

A most kiszivárgott dokumentumokból az is kiderül, hogy az orosz energetikai óriás, a Gazprom bankja olyan közösségi médiumokba fektetett be több mint 1200 millió dollárt, mint a Facebook és a Twitter. Az ügylet mögött álló Jurij Milner orosz milliárdos ezenkívül beszállt Trump vejének startup vállalkozásába is.

 „A Panama-iratok után, most itt vannak a Paradise-iratok. Ezek nagyon szép nevek, de mögöttük természetesen az adóelkerülés húzódik meg. És ha igazak a pletykák, sok híres nevet említtek meg. Még politikusok vannak köztük, akiknek épp az adóelkerülés ellen kellene harcolniuk, maguk is ezeket gyakorolják. Ez nem dicsőséges fejezete a politikának” – mondta Robert Halver tőkepiaci elemző.

Érintett maga az angol királynő is. II. Erzsébet egy trónörökösi birtok segítségével a többi között olyan üzletbe fektetett be, amelyet többször is kritizálták, mert szegény családokat használnak ki. Az ellenzék vezére, Jeremy Corbyn bocsánatkérést követel az uralkodótól, amiért 10 millió fontot adóparadicsomokba mentettek ki

Bono, a társadalmi igazságosság egyik legnagyobb szószólójaként ismert U2-frontember is résztulajdonos egy olyan litván cégben, ami euró tízezrek befizetését kerülhette el.

De az adóelkerülésben számos világcég is érintett, Offshore vállalatokat visz a Microsoft, a Nike, a McDonald’s és a Yahoo is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!