2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Híradó 19:00

Több mint tízezren tüntettek a kormány igazságügyi reformja ellen

Hír TV

2018. július 27., péntek 17:41, frissítve: péntek 18:38

Tízezernél is többen tüntettek Varsóban a lengyel igazságszolgáltatás átszabása ellen. A Szolidaritás Mozgalom legendás vezetője szerint a bírósági reform akár polgárháborúhoz is vezethet Lengyelországban.

„Szabadságot, demokráciát” – skandálták a tüntetők, miközben rendőrök próbálták kiszorítani őket a lengyel elnöki hivatal épülete elől. Varsóban több több mint 10 ezren demonstráltak a bírósági rendszer átalakítása ellen, miután az államfő nem vétózta meg a legutóbbi törvénymódosítást.

„Te is mész a börtönbe” – üzenték a tüntetők hangosbeszélőn Andrzej Duda elnöknek.

„Azzal, hogy az államfő aláírta a törvénymódosítást, a nevét adta a rendszerváltás után kialakított demokratikus intézményrendszer szétveréséhez” –hangoztatta egy tüntető.

Az igazságügyi tisztogatás része a 65 év feletti bírák kényszernyugdíjazása. A héten aláírt törvénymódosítással pedig a markánsan jobboldali lengyel kormány megkapja a lehetőséget arra, hogy a neki tetsző személyt ültesse a Legfelsőbb Bíróság élére.

„A törvény azért készült, hogy a kormány a saját elvhű embereivel töltse fel az igazságszolgáltatást. Így a hatalmi ágak különválasztásának az elve sérül” – érvelt egy másik tüntető.

A kényszernyugdíjazással a lengyel kormány azoktól a bíróktól szabadul meg, akiket még a kommunista időkben neveztek ki. Ezzel a lakosság 80 százalékának nem is lenne baja. A társadalom a választott módszert kifogásolja.

„A független bíróságoknak a demokrácia alapjaként kellene működniük. Ha a bíróság politikai felügyelet alá kerül, megszűnik a demokrácia” – mondta egy demonstráló.

A lengyel rendszerváltozás meghatározó politikusa, Lech Walesa szerint a kormány polgárháborúig sodorhatja az országot, ha nem vonja vissza a bírósági reformot. Az igazságszolgáltatás átszabása az Európai Bizottságnak sem tetszik, Brüsszel már vizsgálja, hogy a reform csorbítja-e a jogállamot Lengyelországban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!