2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Magyar retró 1. 11:00

Aszad szerint hatástalanok a légitámadások

2015. szeptember 16., szerda 11:55, frissítve: szerda 12:04

Az Iszlám Állam fegyveresei harcolnak a szíriai kormányerőkkel a kurd többségű Haszakában. Az északkeleti városban a dzsihadista szervezet öngyilkos merényleteket is végrehajtott, amelyben többen meghaltak és sokan megsebesültek.

A terrorszervezet ellen a szír hadsereg harci gépeket is bevetett Damaszkusznál. A londoni Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja nevű emigráns szervezet szerint szíriai felkelők az ország második legnagyobb települését, Aleppót vették tűz alá, ágyúval és rakétákkal lőtték a települést. Sokan meghaltak.

Közben az ország elnöke az orosz médiának adott interjújában arra szólította fel a nyugati államokat, hogy hagyjanak fel a szíriai terroristák támogatásával, és egyúttal felelőssé tette az országából kiinduló európai menekültválságért is.

„Amíg ezt a propagandát követik, a nyugati országokban több menekült lesz. Nem arról van szó, hogy Európa nem fogadja be őket menekültként. Ez nem oldja meg az ügyet. Ha tényleg aggódnak emiatt, akkor hagyják abba a terroristák támogatását. Ezt gondoljuk erről a válságról. Ez a gyökere ennek az egész menekültkérdésnek.” – mondta Aszad, aki évek óta terroristának nevezi az ellene harcoló erőt.

A szír elnök szerint a szövetségesek légitámadásai hatástalanok az Iszlám Állam egységei ellen. „Nem látjuk, hogy valóban a terrorizmus ellen szeretnének harcolni, amikor az Iszlám Állam ellenei, amerikai vezetésű koalícióról beszélünk. Az a valóság, hogy annak ellenére, hogy hadműveletet kezdtek, az Iszlám Állam folyamatosan bővül. Nem tudnak semmit tenni. Ez a koalíció nem hat a szárazföldi helyzetre” – tette hozzá Aszad.

A 2011-ben békés tüntetésekkel kezdődött konfliktusban mérsékelt és szélsőséges felkelőcsoportok egymás és Bassár el-Aszad elnök ellen is harcolnak. Az ENSZ szerint 250 ezer ember halt meg a harcokban.


A válságról egyeztetett telefonon az orosz és az amerikai külügyminiszter. John Kerry azt várja a moszkvai vezetéstől, hogy tisztázza az orosz erők szíriai jelenlétét. Washington attól tart, hogy az orosz erők légi hadműveleti támaszpontot hoznak létre Szíria déli részén, amivel mélyítik a konfliktust.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!