2024. 05. 12. Vasárnap Pongrác napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Ottó 22:30

Tárgyalóasztalhoz ül Trump és Juncker

Hír TV

2018. július 25., szerda 12:17, frissítve: szerda 12:56

Ma tárgyal Washingtonban Donald Trumppal Jean Claude Juncker az Európai Bizottság elnöke. Várhatóan feszült hangulatban kell megállapodásra jutni az Egyesült Államok és az Európai Unió között körvonalazódó kereskedelmi háborúról. Amerika elsősorban a német autógyártók miatt háborog, és a kocsikra kivetett védővámok komoly hatással lehetnek a magyar gazdaságra is.

Amerikai gazdák előtt érvelt a kereskedelmi háború hasznosságáról Donald Trump. Az amerikai elnök szerint az idő neki dolgozik, és azzal nyugtatta a vámháború miatt aggódó termelőket, hogy 12 milliárd dolláros állami támogatással kárpótolják majd őket. Trump ma az Európai Bizottsággal tárgyal a vámokról és és ennek megadta az alaphangját.

Amit az Európai Unió csinál az egyszerűen hihetetlen, 151 milliárd dolláros kereskedelmi többletet hoztak össze tavaly, nagyon kedvesnek mutatkoznak, de kőkemények. Most jönnek hozzám a Fehér Házba, már előzetesen azt mondtam nekik, hogy muszáj változtatni. Nem akartak, azt mondtam rendben akkor megvámoljuk az autóitokat. Több millió Mercedest és BMW szállítanak ide, mondtam is nekik hogy vámokat kapnak a nyakukba erre ők rögtön ugrottak, hogy jaj, akkor jövünk tárgyalni, mikor, holnap jöhetünk már - élcelődött Trump.

Jean Cladue Junckernek kell ma higgadtan végighallgatni Trump érvelését a kereskedelmi deficitről és meggyőzni arról, hogy nem érdeke Amerikának megadóztatni a német autókat, mert az Európai Unió is fájdalmas ellenintézkedéseket vezethet be, ami az amerikai cégeknek fájhat.

Szerintem Amerikának érdemes elszámolni háromig és nyugodt hangnemben tárgyalni tovább Európával. Újra és úja figyelmeztetnünk kell az amerikai kormányt és Donald Trump-ot, hogy a kereskedelmi háborúnak nagyon kedvezőtlen hatásai lehetnek Amerikára nézve is. Gondoljunk csak a közép nyugati gazdákra - ők mind Trump szavazók. Ha nem tudják eladni a szója és kukorica termésüket, akkor nagy bajban lesznek és nem kérnek többé Trumpból - magyarázta egy a piaci elemző.

Európa egyelőre tízszázalékos vámmal sújtja az amerikai autókat, a mai tárgyaláson felajánlhatják, hogy ezt eltörlik cserébe, ha Amerika is enyhít a vámokon. Ha Amerika tovább bünteti a német autógyártókat, akkor annak komoly kihatása lehet a magyar gazdaságra is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!