2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Magyar retró 1.

Következik:

Híradó 12:00

Szlovéniában is távozik a miniszterelnök

Hír TV

2018. március 15., csütörtök 20:32, frissítve: csütörtök 21:27

A politikus a legfelsőbb bíróság döntése miatt távozik. Bukása egy olyan vasútépítéssel függ össze, amelyben az Orbán-kormány is üzletet látott.

„Szlovénia, ébredj fel! Ma mi, holnap ti” – ezt írták a táblára a magasabb fizetésért tüntető tanárok Szlovéniában.

„Hat évvel ezelőtt legalább kétezer euróval többet kerestem évente, mint most. Ennyi pénzt vettek el tőlünk, miközben ugyanannyit vagy még többet dolgozom, mint korábban” – panaszkodott egy pedagógus, Roman Judez.

A baloldali szlovén kormány szerint béremelésre nincs pénz, vasútépítésre viszont találtak forrást Ljubljanában. A tengeri kikötőt, Kopert és a vasúti csomópontot, Divacát összekötő szakaszon egy második sínpárt fektettek volna le. A bővítésben Magyarország is üzletet látott, az Orbán-kormány 60 milliárd forinttal szállt volna be a költségekbe. A szlovén ellenzék azonban korrupciót sejtett és népszavazást kezdeményezett. A referendum ugyan elbukott, ám annak eredményét a bíróság megsemmisítette. Válaszul a miniszterelnök felállt székéből.

„A régi erők egyszerűen nem engedik, hogy a jövő nemzedékeiért dolgozzunk, és csak saját pártérdekeikkel törődnek. Kedves lakosok, az ország most sokkal jobb állapotban van, mint 2014-ben. Most visszaadom a hatalmat a kezetekbe. Úgy döntöttem, hogy benyújtom lemondásomat a szlovén törvényhozásnak” – mondta a kormányfő, Miro Cerar.

Az ellenzék szerint ideje volt a kormányfő távozásának.

A választásoknak igazi változást kell hozniuk. Senki nem morzsol el egyetlen könnycseppet sem ezért a kormányért. A Balpártban mindent megteszünk, hogy olyan kormányt hozzunk létre, amely nem privatizál, amely ahelyett, hogy milliárdokat szórna el fegyvervásárlásra, a fejlődésre költ, az egészségügyre, az oktatásra, a szociális ellátásra – hangoztatta egy ellenzéki vezető, Luka Mesec.

Az előre hozott választást májusban rendezik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!