2024. 05. 11. Szombat Ferenc napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - Egy szoknya egy nadrág

Következik:

Híradó 23:00

Szakértői kormány, populista pártok, vagy új választás

Hír TV

2018. május 30., szerda 12:32, frissítve: szerda 14:13

Tovább húzódik az olasz politikai válság, a köztársasági elnök által felkért szakértői kormányt a pártok nem támogatják és mindenki arra számít, hogy Sergio Mattarella kénytelen lesz új választást kiírni júliusban, vagy újra felkérni a populista pártokat a kormányzásra. Közben egyre idegesebbek a pénzpiacok, az olasz államkötvények hozama az egekben van, elemzők az Európai Központi Banktól várnak megnyugtató lépéseket.

A populista pártok már kampányolnak Olaszországban, arra számítanak, hogy a köztársasági elnök júliusban új választást ír ki. A Sergio Mattarella köztársasági elnök által felkért szakértői kormányt egyik párt sem támogatja, és a bizonytalanság még inkább az elit-ellenesek malmára hajtja a vizet. A szélsőjobboldali Északi Liga népszerűsége az utóbbi napokban 10 százalékkal emelkedett. A pátvezér Pisában kampányolt.

„Hadd üdvözöljem innen is a köztársasági elnököt. Mi megpróbáltunk kormányt alakítani, de neki semmi sem jó, szóval, kösz és Helló!” – kommentálta a Facebookra feltöltött videón Matteo Salvini, a legnépszerűbb párt elnöke.

A Liga mögé sorakozott fel a még szélsőségesebb Olasz Testvérek pártja is. Amíg a gazdag északon tarol a szélsőjobb, délen az inkább baloldali populista Öt Csillag Mozgalomnak áll a zászló. A párt vezetője Luigi di Maio a köztársasági elnököt tette felelőssé a politikai válság kialakulásáért.

„Remélem minél hamarabb szavazhatunk újra, mert nagyon nehéz helyzetben van az ország. Készek voltunk a kormányzásra, hogy megnyugtassuk a piacokat, de nem engedtek minket a kormányrúdhoz, ezért még nagyobb probléma keletkezett” – magyarázta di Maio.

A köztársasági elnök, Sergio Matarella azért vétózta meg a populista pártok által felkért kormányt, mert egy euroszkeptikus pénzügyminisztert javasoltak. Az elnök azzal indokolta a döntését, hogy az emberek nem arra szavaztak, hogy az ország kilépjen az eurózónából.

Közben a piacok egyre idegesebbek. Olaszország államadóssága a GDP 132 százaléka körül jár. A sokkal kisebb Görögország is pánikot okozott, egy hasonló olasz forgatókönyvnek beláthatatlan következményei lennének.

„Franciaországnak és Németországnak komoly kitettségei vannak az olasz államkötvény piacon, illetve az olasz bankokban, amelyek szintén bevásároltak olasz államkötvényekből. Így az olasz gazdasági bajok kiterjedhetnek az egész eurózónára” – vázolta a helyzetet egy elemző.

A befektetők most az Európai Központi Banktól várnak lépéseket, amivel átmenetileg megnyugodhat az olasz államkötvénypiac.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!