2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Ötös erősséggel tombol az Irma

2017. szeptember 6., szerda 09:21, frissítve: szerda 10:12

Elérte a legsúlyosabb, 5-ös fokozatot a karibi térségben tomboló, a sűrűn lakott területek felé közeledő Irma hurrikán – Rick Scott, Florida állam kormányzója szükségállapotot hirdetett. A Miamitól 200 kilométerre fekvő, 22 ezer lakosú Key West szigetének evakuálását is elrendelték a hatóságok. A vihar a meteorológiai szolgálat szerint felgyorsult az elmúlt órákban, és már óránként 300 kilométeres szelet hozva közeledik a Dominikai Köztársaság és Puerto Rico felé.

Fel kellett gyorsítani a hurrikán-előkészületeket Puerto Ricóban. A menet közben 5-ös erősségűvé váló Irma óránként 300 kilométeres sebességgel közeledik a karibi térség és az Egyesült Államok déli része felé.

Puerto Rico kormányzója arra szólította fel a sziget 3,4 milliós lakosságát, hogy minél előbb keressen menedéket még a vihar megérkezése előtt. A kormány 460 menedékhelyet létesített.

„Egy ilyen eseménynél – 5-ös kategória – 185 mérföldes széllel nehéz készen állni, de természetesen felkészültünk, azon dolgoztunk, hogy minden protokoll meglegyen, az első intézkedéseket életbe is léptettük egy héttel az Irma megjelenése előtt. Biztosak vagyunk abban, hogy a magunk részéről mindent megtettünk, a fő fókusz az előző 48 órában arra irányult, hogy az emberek biztonságban legyenek akár az otthonukban, akár a menedékhelyeken” – mondta Ricardo Rossello.

A szakemberek nem tudják még pontosan bemérni, hogy az Irma hol ér partot, a számítógépes modellezések szerint a hét második felében fordul majd Florida felé. A floridai kormányzó mindenesetre az állam mind a 67 megyéjére még kedden kihirdette a szükségállapotot.

„Arra készülünk, hogy az Irma közvetlenül mér csapást az államunkra, és bár még korai tudni, hogy pontosan hol fog lecsapni, nagyon fontos, hogy minden floridai figyeljen oda a hihetetlenül veszélyes viharra. Ne üljenek és várjanak, készüljenek! Most!” – mondta Rick Scott.

A kormányzó és a hatóságok ezzel együtt elrendelték a Miamitól 200 kilométerre fekvő, 22 ezer lakosú Key West sziget evakuálását is.

„Szeretnék kéréssel fordulni lakossághoz és a turistákhoz Miami Beachen. Előreláthatólag  kötelező kitelepítésnek nézünk elébe a szerdán vagy csütörtök reggel. A mai sajtótájékoztató oka az, hogy személyes kérésemet tolmácsoljam, és azt javasoljam a lakosainknak és a látogatóinknak, hogyha a barátaik, a családjuk rendelkezik olyan hellyel, ahová mehetnének, akkor, kérem, tervezzék meg most, hogy kiüríthessük a várost” – szólított fel Philip Levine, Miami Beach polgármestere.

Florida-szerte mindenhol a hurrikánra készülnek. Hosszú sorok kígyóznak a benzinkutaknál, az élelmiszerboltok polcai pedig az ürességtől konganak. A meteorológusok szerint az Irma Florida állam történetének legnagyobb erejű vihara lesz.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!