2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Oroszország: Nagy-Britannia gátolja a Szkripal-ügy nyomozását

Hír TV

2018. április 13., péntek 22:01, frissítve: péntek 22:50

Tűz alá vette az orosz diplomácia a briteket a Szkripal-ügy miatt: az orosz külügyminiszter és a londoni orosz nagykövet is azt hangoztatja, hogy nem Moszkva, hanem Nagy-Britannia gátolja a nyomozást, a vegyifegyver-tilalmi szervezet jelentését pedig félrevezetően mutatják be.

Az Orosz külügyminisztérium szóvivője tájékoztatja Szkripál ügyben a sajtót. Maria Zakharova szerint elképzelhető, hogy a Vegyifegyver-tilalmi szervezet vizsgálata a korábbi orosz kettős kém nagy-britanniai megmérgezésével kapcsolatban London műve, amivel moszkvát hiteltelenítené. A szóvivő jelezte, semmilyen megállapítást sem fogadnak el addig amíg az orosz szakértők nem szállhatnak be a nyomozásba. Zakharova felemlegette, hogy még a 2006-ban Londonban megmérgezett korábbi KGB ügynök Alexander Litvinyenkó ügyében is több információhoz jutottak.

– Akkoriban, legalább képeket láthattunk Litvinyenkóról, legalább fotókat láttunk. A Szkripal-ügyben már eltelt egy hónap is és még senki sem látta őket, sem az orosz média, sem az orosz hatóságok nem kaptak szemernyi esélyt sem, hogy kapcsolatba lépjenek velük – fogalmazott Maria Zakharova, az Orosz Külügyminisztérium szóvivője.

Szergej Lavrov külügyminiszter is a Szkripal ügy miatt szólalt meg. Az orosz diplomácia vezetője azt hiányolja, hogy a vegyifegyver-tilalmi szervezet jelentésében arról nincs szó, hogy honnan származhat az idegméreg.

– A jelentés azt mondja, hogy a vegyifegyver-tilalmi szervezet megerősíti London megállapításait az anyag kémiai összetevőiről. Az olyan politikusok, mint Boris Johnson egyszer megpróbálta az igazságot elferdíteni azzal, hogy a szervezet megállapításai kivétel nélkül alátámasztják a brit feltételezéseket, ide értve a "nagy valószínűség szerint orosz"-t is – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

A londoni orosz nagykövet is azt hangoztatja, hogy London gátolja a nyomozást. A diplomata a brit kormány nemzetbiztonsági főtanácsadójának közléseit is kétségbe vonja. Sir Mark Sedwill a NATO főtitkárának írt arról, hogy a brit kormány információi szerint az orosz hírszerzés legalább 2013 óta figyelhette a volt orosz kettős ügynököt és lányát.

– Ha valaki kémkedett akkor a brit szolgálatok miért, miért, miért nem tiltakoztak ellene? Ők minden tiltakoznak, ha valami nem jó a saját országunkban vagy bárhol máshol. Nem hallottunk semmilyen jelzést, semmilyen felkérést a brit oldalról, hogy ők nem örülnek annak, ahogy Szkripalék élnek Salisburyben – jelentette ki Alexander Jakovenko orosz nagykövet.

Az orosz külügyminisztérium végül arra szólította fel Nagy-Britanniát, hogy bizonyítsa be: nem tartja fogva Szergej Szkripalt és lányát.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!