2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Magyar retró 1. 11:00

Nyemcov lánya szerint Putyin gyilkoltatta meg az apját

2015. március 12., csütörtök 10:12, frissítve: csütörtök 11:16

Vlagyimir Putyin gyilkoltatta meg Borisz Nyemcovot az ellenzéki politikus lánya szerint. A nő a BBC-nek azt mondta: azért ölték meg az apját a Kreml közelében, hogy az orosz ellenzéket megfélemlítsék. Ugyanezt állítja egyébként az orosz ellenzék valamennyi vezetője és külföldi jogvédő csoportok is. Az orosz hatóságok szerint viszont Nyemcovot csecsen fegyveresek ölték meg – egyikükről közben kiderült, hogy veréssel kényszeríthették ki vallomását.

A teljes orosz ellenzék és az EU is hazugságnak tartja, hogy Borisz Nyemcovot csecsen muszlimok lőtték le. A hivatalos állami nyilatkozatok szerint Nyemcovval azért végeztek az iszlamisták, mert támogatta a Charlie Hebdót. Az ellenzék szerint azonban inkább az ukrán háborúnak lehetett köze a politikus halálához.

– Nyilvánvaló, hogy az ukrajnai harcok és a növekvő veszteségek miatt egyre elégedetlenebb lett a közvélemény. Egyre többen kerülnek gyanús körülmények között börtönbe. A Borisz Nyemcov ügyében letartóztatott személyeknek is joguk van a független vizsgálathoz. Erre egyelőre nem számíthatunk. A gyanakvás, gyűlölet, mindent átitat az ügyben – mondta Federica Mogherini, az EU külügyi főképviselője.

Legutóbb Nyemcov barátnője nyilatkozott a BBC-nek arról, hogy biztosan Putyin megrendelésére történt a gyilkosság. Ugyanezt mondja Nyemcov pártjának elnöke és az ellenzék vezetője is.

– Borisz Nemcov Nyizsnij Novgorod tartomány kormányzója volt, egymillió aláírást gyűjtött a csecsenföldi háború ellen. Vallási és politikai toleranciát hirdetett. Az egész politikai környezet viszont pont ennek az ellentéte. Azért kellett meghalnia, mert nem illett bele Putyin politikai világképébe – mondta Mihail Kaszjanov, az orosz ellenzék egyik vezetője Brüsszelben.

Az uniós vezetők attól tartanak, hogy a kelet-ukrajnai tűzszünettel és a Nyemcov-gyilkossággal az oroszok csak a figyelmet akarják elterelni, miközben átcsoportosítják a hadsereget és Mariupolnál nyitnak új frontot. Így a Krím félszigetet szárazföldön köthetnék össze Oroszországgal.

– Amerika mindig is azt mondta, hogy Ukrajna területi egységét meg kell őrizni, ezért elvárjuk a minszki megállapodások betartását. Kételkedünk abban, hogy Oroszország is erre törekszik-e, ami a fennálló szankciók további szigorításához vezethet – fenyegetőzött Ashton Carter, az amerikai védelmi miniszter.

Az ukrajnai háborúban eddig hétezren haltak meg és egymillióan elmenekültek.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!