2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Sajtóklub 08:05

Népünnepélyt hozott az egykori sztárfocista elnökké választása

Hír TV

2017. december 30., szombat 10:27, frissítve: szombat 12:33

Hivatalosan is bejelentették, hogy az aranylabdás focista, George Weah nyerte a libériai elnökválasztást. Az AC Milan egykori sztárjáé lehet hetven éve az első békés hatalomátvétel az afrikai országban.

A foci után a politikában is a csúcsra ért George Weah. Minden idők talán legjobb afrikai játékosa örömében elsírta magát, miután megnyerte az elnökválasztást szülőhazájában.

Az AS Monaco FC, a Paris Saint-Germain FC és az AC Milan egykori csatára, Afrika eddigi aranylabdása a voksok 61,5 százalékát szerezte meg az államfőválasztás második körében. A pénteken kihirdetett hivatalos végeredmény szerint az ország tizenöt megyéjéből tizennégyben ő nyert.

„A választási bizottság nevében bejelentem, hogy az elnökválasztás 2017. december 26-ai második fordulóját George Manneh Weah nyerte” – erősítette meg Jerome Kokoyah, a választási bizottság elnöke.

Weah győzelme igazi népünnepélyt hozott, már az előzetes eredmény kihirdetése óta tízezrek ünnepelnek Libéria utcáin mindennap, és az örömmámor éjszaka is kitart. A tömeg a fővárosban, Monroviában a leghangosabb. Innen, a nyomornegyedből indult világhódító útjára az ország leghíresebb szülötte.

„Nagyon boldogok vagyunk, hogy olyan elnökünk lesz, aki gondol a tömegekre, a fiatalokra, aki azonosulni tud a szegényekkel, aki a nyomornegyedekből indulva lett az ország elnöke” – mondta egy Weah-támogató férfi.

George Weah ellenfele, Joseph Boakai alelnök 38,5 százalékot szerzett, s a hivatalos végeredmény kihirdetése után azonnal elismerte a vereségét. „A hazám iránti szeretetem erősebb, mint az elnöki poszt iránti vágyam. Nem sokkal ezelőtt felhívtam George Manneh Weaht, hogy gratuláljak neki mint az elnökválasztás győztesének. Azt is jeleztem neki, hogy bármilyen formában szívesen a segítségére leszek” – jelentette ki.

Ez pedig azért nagy szó, mert a polgárháborúk sújtotta Libériában hetven éve nem volt békés hatalomátvétel, a vezetők rendszerint puccsal kerültek az ország élére.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!