2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Nem jutnak dűlőre a görög hogyan továbbról

2015. március 24., kedd 10:11, frissítve: kedd 11:03

Nem tudott megállapodni a német és görög kormány, hogy miként lehet elkerülni az athéni fizetésképtelenséget. A görög kormányfő és több minisztere hétfőn találkozott Angela Merkellel Berlinben. A német álláspont szerint gazdaságélénkítő intézkedésekre van szükség és folytatni kell a megszorításokat. A görögök viszont gazdasági helyett szociális reformokat akarnak és a megszorításokon is lazítanának.

Katonai tiszteletadással fogadták a görög kormányfőt Berlinben. A kölcsönös tiszteletet sok minden megkérdőjelezte az utóbbi időben. Egyes sajtótermékek a görögöket lustának, a németeket pedig nácinak mutatta be. „Ismerjük a karikatúrákat, de ideje lenne túllépni az ilyen provokációkon” – mondta Aléxisz Cíprasz görög miniszterelnök a sajtótájékoztató elején.

A görögök azt ígérik, folytatják a megszorításokat, de ezzel párhuzamosan szociális programot indítanának, növelnék a segélyeket. Ráadásul azt mondják, a németek amúgy is tartoznak még a 2. világháborús jóvátételi pénzzel, 3-4 milliárd euróval, ami pont elég lenne egy ilyen programra. „Tiszteletben kell tartanunk a demokrácia szabályait, szolidárisnak kell lennünk az emberekkel. Minél hamarabb így cselekszünk, annál hamarabb leszünk túl a válságon. Ez nemcsak a görögök, de a németek és az EU érdeke is” – mondta Cíprasz.

A németek segélyezés helyett inkább a gazdaság élénkítését várnák. A görög államadósság 330 milliárd euró, a GDP 175 százaléka, ami azt jelenti, hogy az ország hitelből működik. Az eurózóna a megszorítások folytatását várja azért cserébe, hogy eltartják a görögöket. „Hiába vagyunk 80 millióan és hiába a német a legnagyobb gazdaság az EU-ban, Németország akkor se egyenlő Európával. Az eurózóna minden egyes tagjának a támogatására szükség van ahhoz, hogy a görög helyzetet megoldjuk” – mondta Angela Merkel német kancellár.

A görögök az adóbehajtás hatékonyságának a növelését, korrupció elleni törvényeket ígérnek, és a jelenlegi 16 minisztériumból is 10-et csinálnának, ha cserébe bővíthetik a szociális kiadásaikat.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!