2024. 05. 13. Hétfő Szervác, Imola napja
Jelenleg a TV-ben:

Napirend előtti felszólalások

Következik:

Híradó 15:00

Nem indult simán a bevándorlóellenes AfD kongresszusa

Hír TV

2017. december 2., szombat 15:32, frissítve: szombat 20:02

Vízágyút vetettek be a német rendőrök az AfD kongresszusa ellen tüntetőkkel szemben Hannoverben. A baloldali tiltakozók megpróbálták megakadályozni, hogy a bevándorlásellenes, jobboldali Alternatíva Németországnak párt küldöttjei bejussanak a kongresszusra.

Demonstrálók százai lepték el Hannover utcáit. Az Alternatíva Németországért nevű bevándorlásellenes párt ellen tiltakoztak, miközben a politikai erő éppen kongresszust tart a városban egész hétvégén. Az AfD 12,6 százalékot kapott a szeptemberi választáson, és ezzel a harmadik legerősebb politikai platform lett a parlamentben, és az első szélsőjobboldali párt az ötvenes évek óta, amely bejutott a törvényhozásba.

A „Hannover a nácik ellen” és „Álljunk ki a rasszizmus ellen” transzparensekkel felálló tüntetők nem sokáig türtőztették magukat a pártkongresszusnak otthont adó épület előtt, összecsaptak a rendőrökkel, akik vízágyúval oszlatták őket. Az utcai harcok miatt egy órát csúszott a kongresszus, ahol a vezetőséget választják újra.

Miután a választáson győztes Angela Merkel vezette konzervatívok nem voltak képesek koalíciót kötni a zöldekkel és a szabad demokratákkal, a balközepet képviselő szociáldemokratákban keresték a kormányalakító partnert. A koalíciós tárgyalások lassú menete és ingatagsága is azt mutatja, hogy milyen nyomokat hagyott a német politikai életben az AfD felemelkedése.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!