2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Még mindig túl sokan szívják-fújják

Hír TV

2018. május 31., csütörtök 09:52, frissítve: csütörtök 12:54

Évente 3 millióan halnak meg a dohányzás okozta szív- és érrendszeri betegségekben – derül ki az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb jelentéséből. A szervezet adatai szerint csökkenőben van a dohányosok száma, de például Nyugat-Európa nem tudja teljesíteni az ezzel kapcsolatos célkitűzéseket. A legtöbb dohányosnak otthont adó Kínában pedig a lakosság egyszerűen nem tudja, vagy nem hiszi el, hogy a cigarettázás ártalmas.

Kevesebben dohányoznak a világon, mint másfél évtizeddel ezelőtt, de még mindig nagyon sokan halnak meg a káros szokás következtében - a többi közt ez derült ki az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb tematikus jelentéséből.

Globális szinten a 2000-ben mért 27 százalékról tavalyelőttre 20 százalékra csökkent a dohányosok aránya – de még így is 1 milliárd fő felett van a számuk, és évente 3 millióan halnak meg a cigaretta-fogyasztás miatt kialakult szív- és érrendszeri betegségekben, közülük csaknem 900 ezren passzív dohányosok.

Csak Észak- és Dél-Amerika jár jó úton ahhoz, hogy az ENSZ célkitűzéseinek megfelelően 2025-re 30 százalékkal csökkentse a dohányfogyasztást. Nyugat-Európa stagnál, leginkább a női dohányosok miatt, Afrikában a férfiak nem hajlandók letenni a cigarettát, a Közel-Keleten pedig még növekszik is a dohányosok száma.

„Csak minden nyolcadik ország halad terv szerint a dohányzás csökkentésének önkéntes globális célkitűzése felé. Az alacsony és közepes jövedelmű országokat főként a dohányipari lobbi hátráltatja: az ipar az elhalálozó ügyfeleket pótolni akarja, úgy, hogy szabadon reklámozza a termékeit és a fiatalok számára megfizethető szinten tartja az árakat” – hívta fel a figyelmet Douglas Bettcher, a WHO nem fertőző betegségek osztályának igazgatója.

Kínában ráadásul a lakosság túlnyomó része nem tudja vagy nem hiszi, hogy a dohányzás káros.

„A kutatásaink azt mutatják, hogy Kínában 73 százalékos azoknak a felnőtteknek az aránya, akik nem hiszik el, hogy a dohányzás sztrókot okozhat. A kínaiak 61 százaléka pedig nem tudja, hogy a dohányzás növeli a szívinfarktus kockázatát” – tette hozzá az Egészségügyi Világszervezet munkatársa.

India mellett Kínában van a legtöbb dohányos a világon, több mint 300 millióan gyújtanak rá rendszeresen.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!