2024. 05. 12. Vasárnap Pongrác napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Már otthonában megmérgezhették Szergej Szkripalt és lányát

Hír TV

2018. március 29., csütörtök 09:53, frissítve: csütörtök 14:09

A volt orosz kettős ügynök elleni támadásban használt idegméreg nagy koncentrációját találták meg a brit nyomozók Szergej Szkripal házánál, vagyis a férfit és lányát már otthonában megmérgezhették. Nagy-Britannia mellett már 26 ország összesen 130 orosz diplomatát utasított ki a gyilkossági kísérlet miatt.

Sárga tetejű rendőrségi sátrak veszik körül a megmérgezett volt orosz kettős ügynök házát Salisburyban. A kórházban válságos állapotban fekvő Szergej Szkripal és lánya otthonuk bejáratánál érintkeztek először a katonai idegméreggel, a nyomozók ott találták meg a legnagyobb koncentrációban a korábban a Szovjetunióban kifejlesztett novicsok vegyületcsoportba tartozó anyagot. Szkripalék szomszédai nincsenek veszélyben a rendőrség szerint. Az idegméreg nyomait a város több más pontján is megtalálták, igaz, kisebb koncentrációban. 250 terrorelhárító tiszt dolgozik az ügyön, akik 5000 órányi térfigyelőkamera-felvételt elemeznek.

A brit–orosz kapcsolatok mélypontra zuhantak, Nagy-Britanniával szolidaritást vállalva 26 ország, köztük Magyarország, több mint 130 orosz diplomatát utasított ki.

„Úgy gondolom, a kiutasítások azt a pillanatot jelzik, amikor kikristályosodott egy érzés, mégpedig az, hogy elfogyott a türelem az évek óta tartó zaklatás és provokáció után. Amikor világszerte, három kontinens országai mondják azt, hogy elég!” – fogalmazott Boris Johnson brit külügyminiszter.

A NATO is hazaküldött hét orosz diplomatát a katonai szövetség brüsszeli központjából, és további háromnak megtagadta az akkreditációját. „Ez egy világos üzenet Oroszországnak arról, hogy elfogadhatatlan és veszélyes viselkedésének ára és következménye van” – mondta Jens Stoltenberg, a katonai szervezet főtitkára.

Közben az orosz kormány tagad, Oroszország-ellenes nyugati összeesküvésről beszél, és válaszlépéseket helyezett kilátásba. „Reméljük, hogy azok az országok, amelyek szolidaritást vállaltak Nagy-Britanniával, és diplomaták kiutasításáról döntöttek, újragondolják majd, mennyire megbízható az az információ, amit bizonyítékként tártak eléjük” – mondta Dmitrij Peskov, a Kreml szóvivője.

Oroszország eddig 23 brit diplomatát utasított ki, a szentpétervári brit főkonzulátust pedig bezárta a Szkripal-ügy miatt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!