2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Magyar retró 1.

Következik:

Híradó 12:00

Ma vesznek végső búcsút a meggyilkolt Nyemcovtól

2015. március 3., kedd 12:00, frissítve: kedd 12:19

Ma temetik el Moszkvában Borisz Nyemcovot. A temetésen több európai politikus nem vehet részt, Moszkva ugyanis az uniós szankciókra válaszul megtiltotta beutazásukat. Az orosz ellenzék kitart amellett, hogy Vlagyimir Putyin legfőbb kritikusának azért kellett meghalnia, mert kimondta az igazságot.

A szombat hajnalban meggyilkolt orosz ellenzéki politikust a moszkvai Szaharov Központban búcsúztatták. Nyemcovot délután temetik el, az eseményre külföldi vendégeket is várnak – de nem mindenki adhatja meg neki a végtisztességet: a Moszkva elleni uniós szankciók miatt a lengyel szenátus elnökétől is megtagadták a beutazást az orosz hatóságok, egy lett politikust pedig a moszkvai reptérről fordítottak vissza. A temetésen nem vehet részt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető sem: ő épp 15 napos börtönbüntetését tölti, és a hatóságok erre az időre sem engedik ki.


A merénylet körülményei továbbra is tisztázatlanok, gyanúsított sincs. Az ellenzék továbbra is politikai gyilkosságról beszél. „Megmagyarázta, felfedezte a problémákat, érvelt, és sokan nem szerették. Ellenség lett belőle, mert kimondta az igazat, és sokan nem kérnek az igazságból. És nemcsak nem szeretik, készek gyilkolni is – a Kreml mellett, Moszkva központjában. Ki tudott volna ilyesmit elképzelni 3 nappal ezelőtt? 2015-ben Moszkvában nyilvánosan kivégeznek egy ellenzéki vezetőt, lelövik Moszkva központjában” – mondta Mihail Kasznajov, volt orosz miniszterelnök.

Emlékezés
Több mint 100 ezren vonultak Moszkva belvárosában – a pénteken meggyilkolt Borisz Nyemcovra emlékeztek. A menet vége annál a hídnál volt, ahol az ellenzéki politikust agyonlőtték. Sajtóhírek szerint Nyemcovot azért ölték meg, mert bizonyítani tudta az orosz hadsereg ukrajnai szerepvállalását. Az elnök hivatala szerint bérgyilkosság történt – az orosz sajtó egy része arról ír, hogy Nyemcovot a CIA gyilkolta meg, hogy Putyinra és környezetére tereljék a gyanút. Bővebben>>>

Nyemcov ukrán barátnője a férfival volt a gyilkosság idején – kihallgatása során azonban kiderült, ő csak hátulról látta az elkövetőt. A nő 3 nap házi őrizet után elhagyhatta Moszkvát, és hazarepülhetett családjához Kijevbe.

Az amerikai elnök szerint a Nyemcov-gyilkosság azt jelzi: Oroszországban egyre nagyobb veszélyben vannak az alapvető jogok. „Teljes, és remélhetőleg független vizsgálatot kértem. Hogy ez a mai Oroszországban lehetséges-e, azt nem tudom. Az eset azt mutatja, hogy Oroszországban megváltozott a politikai klíma: a civil társadalom, a független újságírók egyre inkább fenyegetve érzik magukat. Nem tudom, pontosan mi történt, csak azt tudom, hogy a sajtó- és gyülekezési szabadság, az információszabadság, az alapvető polgárjogok és szabadságjogok rosszabb állapotban vannak, mint 4-5-10 éve” – közölte Barack Obama.

Az elmúlt 12 évben Oroszországban 8 ember halt meg azok közül, akik szembekerültek a hatalommal. A meggyilkoltak között voltak újságírók, jogvédők és politikusok is.

A politikai elemzők egyetértenek, hogy a Kreml tövében elkövetett gyilkosság a kelet-ukrajnai háborúban is változást hozhat. „Egy ilyen személy meggyilkolása – én nem akarok nagyon-nagyon sötét prognózisokat elővetíteni –, de akár módosíthatja, megakaszthatja az egyébként, ha kis lépésekben is, de haladó ukrajnai rendezést is” – mondta Stier Gábor, a Magyar Nemzet külpolitikai rovatvezetője. Bővebben>>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!