2024. 05. 12. Vasárnap Pongrác napja
Jelenleg a TV-ben:

Svenk

Következik:

Vezércikk 08:05

Leteszi esküjét az ország első női miniszterelnöke

2015. augusztus 28., péntek 10:30, frissítve: péntek 11:22

Ma teszi le a hivatali esküt Görögország első női miniszterelnöke. A független politikus a szeptemberi előre hozott választásokig lesz hivatalában.

Gazdasági-politikai válságban ír történelmet Görögország, először lesz nő a kormányfői hivatalban. „Nagyon örülök, hogy bemutathatom a görög köztársaság első miniszterelnöknőjét, ez fontos lépés. Meg vagyok győződve arról, hogy ön és kormánya példaadó módon végzi majd feladatát az ország kritikus helyzetében” – mondta Alexisz Ciprasz leköszönő miniszterelnök, a baloldali Sziriza vezetője, aki múlt csütörtökön jelentette be lemondását a tisztségről, és előre hozott választások kiírását sürgette.

A 65 éves Vassziliki Tanu azután kapta meg a megbízatást, hogy két ellenzéki jelöltnek sem sikerült koalíciós többséget alakítania. „Jómagam és az ügyvezető kormány minden tagja a legjobb tudása szerint, a leghatékonyabban végzi majd a munkáját” – mondta a kijelölt ideiglenes görög kormányfő.

A görög alkotmány szerint a három legnagyobb parlamenti pártnak biztosítani kell a lehetőséget a kormányalakításra, ha a miniszterelnök egy év hivatalban töltött időn belül lemond.


Az alaptörvény azt is kiköti, hogy új választásokat legkorábban 21 nappal az átmeneti kormány felállítása után lehet megtartani. A görög államfő várhatóan a szeptember 20-ai időpontot jelöli ki.

Egy friss felmérés szerint a szélsőbaloldali Sziriza támogatottsága 23 százalék, a konzervatív Új Demokrácia Párté 19. A Szirizából a 86 milliárd eurós újabb uniós mentőcsomag feltételei miatt kivált képviselők múlt héten alapított pártjára, a Népi Egységre a választók alig több mint 3 százaléka szavazna.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!