2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Egy bolond százat csinál

Következik:

Híradó 15:00

Koszovó jobban jár, ha hazaviszi menekültjeit

2015. február 18., szerda 18:45, frissítve: szerda 19:39

Fel kell lépnie Koszovónak a kivándorlás ellen, különben nem kap vízummentességet az Európai Unióba – jelentette ki Pristinában az EU bővítési biztosa. A koszovói miniszterelnök megígérte: hazaviszi a több tízezer menekültet, akiknek munkát is biztosít Koszovóban.

Csak egy ugrás az Európai Unió. Így gondolkodnak azok a koszovói menekültek, akik a szerb–magyar határon keresztül igyekeznek Nyugat-Európába. 2013-ban egész évben összesen hatezren érkeztek így Magyarországra a balkáni államból – idén egy hónap alatt tízezren. Koszovót az elmúlt hónapokban annyi család hagyta el, hogy több iskolát is be kellett zárni, mert elfogytak belőlük a gyerekek.

Az illegális bevándorlók többsége ugyanazt az utat teszi meg: Koszovóból 15 euróért Belgrádba buszoznak, onnan szintén busszal Szabadkára utaznak, majd taxival jutnak el a határig, ahol egy erdő, egy vizesárok és egy kerítés választja el őket Magyarországtól.

A menekültáradat miatt az egyik fő célország, Németország a múlt héten rendőri segítséget küldött a szerb hatóságoknak, azóta közösen járőröznek a határon.

Az Európai Unió bővítési biztosa szerdán a koszovói fővárosba látogatott, ahol kijelentette: amíg Pristina nem lép fel a kivándorlás ellen, addig nem könnyítik meg a koszovóiak legális bejutását a schengeni övezetbe. „Mielőtt vízummentességet biztosítanánk a koszovói állampolgároknak, az EU-ban benyújtott menedékkérelmek számának és a szabályellenesen a schengeni övezetben tartózkodók számának is csökkennie kell. Ezért azt kérem, hogy erősítsék meg a határőrizetüket, és tájékoztassák az utazni készülőket, hogy nem kapnak menedékjogot” – mondta Johannes Hahn.


Az Európai Unióba vágyó Koszovó miniszterelnöke azt ígérte, teljesíti Brüsszel kérését. „Készek vagyunk hazaszállítani őket, szerintünk Koszovó biztonságos ország az állampolgárai számára. Vállaljuk, hogy munkát és megélhetést biztosítunk számukra a hazánkban” – jelentette ki Iza Mustafa.

Koszovóban a munkaképes lakosság több mint harmadának nincs állása, az átlagfizetés pedig átszámítva 70 ezer forint.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!