2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Ketten meghaltak a kiállításon

2015. május 4., hétfő 10:51, frissítve: hétfő 11:03

Mohamed védelmében nyitott tüzet két fegyveres az Egyesült Államokban. A két fegyveres egy Mohamedet ábrázoló karikatúrakiállításon lövöldözött. A tettesek autójában állítólag bomba is volt. A két férfit a helyszínen agyonlőtték.

„Mindannyiukat az előadóterembe fogjuk terelni hamarosan. Azt kérem, hogy legyenek nyugodtak. Az előadóterembe visszük önöket, kicsivel arrébb ettől az épülettől.” Így próbálták meg a garlandi rendőrök nyugalomra inteni az iszlámellenes karikatúraverseny és -kiállítás résztvevőit. A rendezvényközpont előtt két férfi lövöldözött. A fegyveresek megvárták a rendezvény végét, kocsijukkal egészen az épület bejáratáig hajtottak, majd tüzet nyitottak a biztonságiakra. „Katonák és rendőrök szaladgáltak mindenfelé és sürgettek minket, hogy menjünk vissza, amilyen gyorsan csak lehet. Természetesen mi tettük, amit mondtak” – mondta egy szemtanú.

A rendőrök végül lelőtték a két férfit. Azt egyelőre nem tudni, hogy kik voltak és miért nyitottak tüzet. A rendőrök átvizsgálták a két férfi autóját is, mert egyes feltételezések szerint robbanóanyagot is rejthetett a kocsi. „Azt feltételezzük, hogy az autójukban bomba lehet. A tűzszerészeink ott vannak és még mindig az autón dolgoznak. Itt tartunk most. Még nem azonosítottuk a holttesteket, mert túl közel vannak az autóhoz” – fogalmazott Joe Harn, a garlandi rendőrség vezetője.

Az iszlámellenes kiállítást az amerikai Kezdeményezés a Szabadság Védelmében nevű szervezet rendezte. A civileket többen is gyűlöletbűntett elkövetésével vádolták az elmúlt években, ellenük még az FBI is nyomozott. A szervezet rendszeresen szponzorál iszlámellenes kampányokat. „Jézus Krisztus a kereszten egy üveg vizeletben talán sérthet sokakat, de soha senki nem gyilkolt embereket vagy gyújtott fel nagykövetségeket és senki sem irtott ki népcsoportokat ezért. Azt gondolom, hogy valahol el kellene kezdeni embernek lenni. A média önmegadása, a nyugati elit önmegadása, saját magunk elcsendesítése annak érdekében, hogy ne bántsuk meg ezeket a vadakat, rémisztő” – nyilatkozta Pamela Geller kiállításszervező.

A szervezők szerint a kiállítás a szólásszabadságot volt hivatott népszerűsíteni. A legjobban sikerült Mohamed-karikatúra díja tízezer dollár volt. Az eseményen részt vett Geert Wilders szélsőjobboldali, EU- és iszlámellenes holland politikus is.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!