2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Kereskedelmi háborút robbanthat ki az Egyesült Államok

Hír TV

2018. március 2., péntek 13:17, frissítve: péntek 13:44

Az acélra 25, az alumíniumra pedig 10 százalékos importvámot vet ki Donald Trump. Az Európai Unió, Kanada, Mexikó, Kína és Brazília is kemény megtorló intézkedéseket ígért. Szakértők szerint egy átfogó kereskedelmi háború komoly veszélyt jelent a világgazdaságra, egy ilyen helyzet visszaesést válthat ki. A piac világszerte jelentős eséssel fogadta az amerikai elnök lépését.

Védővámokkal építené újjá az amerikai elnök az Egyesült Államok acél- és alumíniumiparát.

25 százalékos vámot vetne ki az acélra, 10 százalékost az alumíniumra. Sokáig lesz érvényben – jelentette ki Donald Trump.

Az elnök szerint az utóbbi évtizedekben egyes országok tisztességtelenül kereskedtek ezekkel a fémekkel, ezért kell megvédeni a hazai termelést az olcsó külföldi konkurenciától. A döntést már a jövő héten aláírja – ígérte meg.

Lépését támogatják a nagy amerikai vállalatok is.

Nem vagyunk protekcionisták, egyenlő versenyfeltételeket akarunk. Ez a munkavállalóinkért van, és a vásárlóinkért – nyilatkozta a US Steel vezérigazgatója, Dave Burritt.

Ausztrália csalódott az amerikai elnök lépése miatt, és a döntés tisztázására vár. A kereskedelmi miniszter szerint a vámtarifák torzítják a kereskedelmet, és emiatt tömegesen szűnnek majd meg munkahelyek.

Attól tartok, hogy az ilyen lépésekre válaszul a nagyobb gazdaságok megtorló intézkedéseket hoznak. Ez senkinek sem érdeke – reagált Steven Ciobo.

Felháborítónak tartja a lépést Kanada is, amely több acélt importál szomszédjától, mint bárki más, és kereskedelmi mérlege is az Egyesült államok felé billen.

Bármilyen, alumínium- vagy acéliparunkkal szemben bevezetett védővám vagy kvóta elfogadhatatlan lenne. Egy ilyen döntésnek a határ minkét oldalán hatása lesz. Kanada nyilván megfelelő válaszlépéseket tesz a munkásainak az acél- és alumíniumipara védelmében - mondta Francois-Philippe Champagne külkereskedelmi miniszter.

Japán is visszautasítja az amerikai elnök védővám-politikáját. A szigetország acélipari és autógyártó cégei kereskedelmi háborútól tartanak. Szerintük az amerikai piacról kiszoruló acélipari termékek az ázsiai piacon köthetnek ki, ami ott árcsökkenéshez vezethet.

Szörnyen aggódom amiatt, hogy egy ilyen egyoldalú importkorlátozó lépésnek nagy hatása lesz nemcsak a japán acélkivitelre, hanem az egész világ acélkereskedelmére – hangoztatta Sindó Koszei, a Nippon Steel & Sumitomo Metal elnöke.

Az amerikai bejelentés miatt erős csökkenéssel zártak Ázsia és a csendes-óceáni térség irányadó tőzsdeindexei. A japán Nikkei mutató majdnem két és fél százalékot esett, a japán autógyártó Toyota részvényei két százalékot veszítettek értékükből.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!