2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Európai Híradó 12:30

Katonai akciót indít az Európai Unió

2015. május 18., hétfő 21:33, frissítve: hétfő 21:37

Katonai akcióval veszi fel a harcot az embercsempészekkel az Európai Unió, így döntött Brüsszelben a külügyi és védelmi miniszterek tanácsa. Az Észak-Afrika felől érkező menekülthullám megfékezéséhez azonban még az ENSZ felhatalmazására is szükség van.

Haditengerészeti akciót indít az Európai Unió az Afrika felől érkező menekülthullám megfékezésére – ismertette az unió külügyi főképviselője Brüsszelben a külügyi és védelmi miniszterek döntését. Ez viszont még nem jelent konkrét katonai beavatkozást, hiszen ehhez az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazása kell.

A művelet központja Róma, parancsnoka pedig egy olasz ellentengernagy lesz. A misszió célja az embercsempész-hálózatok teljes felszámolása: többek közt a líbiai kikötőkben a csempészhajók felkutatása és elpusztítása. Az ENSZ-felhatalmazás megérkezéséig az eddig is folytatott járőrözésen és mentésen kívül csak hírszerzési feladatokat láthat el a térségbe összpontosított haderő. Az állam- és kormányfők április végén döntöttek úgy, hogy hadat üzennek az embercsempészeknek.

„A döntéstől számított kevesebb mint egy hónapon belül megindul az uniós művelet, azt hiszem, ez az időzítés abszolút rekordnak számít. Ez nemcsak a jó csapatmunkát jelenti, hanem azt is, hogy ha megvan a politikai akarat és eltökéltség a gyors cselekvésre, akkor ezt meg tudjuk csinálni” – emelte ki Federica Mogherini külügyi főképviselő.

A külügyi és védelmi miniszterek tanácskozása után Hende Csaba védelmi miniszter közleményében hangsúlyozta: ez a döntés fontos lépés az illegális bevándorlást segítő bűnözői modell felszámolása felé.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!