2024. 05. 21. Kedd Konstantin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Jobboldali győzelem született

,

2015. március 23., hétfő 10:10, frissítve: hétfő 18:00

Franciaországban elbukták a helyhatósági választások első fordulóját a kormányzó szocialisták, támogatottságuk csak a harmadik helyre volt elég. A voksolást a nem végleges adatok szerint Nicolas Sarkozy volt elnök jobboldali pártja nyerte, a második legtöbb szavazatot a szélsőjobboldali Nemzeti Front szerezte meg.

Nem volt felhőtlen az öröme a Nemzeti Frontot vezető Marine Le Pennek a hétvégi francia helyhatósági választás után. A bevándorlás ellen és az euró elhagyása mellett kampányoló szélsőjobboldali párt vezére azt remélte, hogy megismételheti a májusi európai parlamenti választáson aratott győzelmet, de csak másodikok lettek. „A helyhatósági voksoláson jobb eredményt értünk el, mint az EP-választáson. Tömegek szavaztak ránk, választásról választásra erősödünk, ami bizonyítja, hogy a francia nép vissza akarja szerezni a szabadságát, és sokan elhiszik, hogy ez lehetséges” – mondta Marine Le Pen.

A másik nagy ellenzéki párt, a konzervatív UMP mintegy 5 százalékos fölénnyel nyerte a voksolás első fordulóját. Nicolas Sarkozy, a politikába nemrég visszatért volt elnök győzelmi beszédében a szélsőjobb szavazóinak üzent. Egyes elemzők szerint a 2017-es elnökválasztás Sarkozy és Le Pen küzdelme lesz. „Üzenem azoknak, akik a Nemzeti Frontra szavaztak, hogy mi értjük, miért elégedetlenek. De ez a párt, amelynek gazdasági programja megegyezik a szélsőbaloldaléval, és támogatta a görög radikális baloldali kormányt, képtelen megoldani Franciaország problémáit” – mondta Nicolas Sarkozy.


A voksolás vesztesei a kormányzó szocialisták, akik a harmadik helyre futottak be. A rossz eredményt nagyrészt a rekordalacsony népszerűségű elnöknek, Francois Hollande-nak köszönhetik, akit sok kritika ér, amiért három év alatt képtelen volt csökkenteni a 10 százalék körüli munkanélküliséget.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!