2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Ismét mérgezéssel vádolja Nagy-Britannia Oroszországot

Hír TV

2018. július 5., csütörtök 17:28, frissítve: csütörtök 18:30

A szombati mérgezéses eset elkövetésével is Oroszországot vádolja a brit belügyminiszter. A hétvégén a Szkripal-ügyben is kimutatott idegméreg miatt lett rosszul két brit állampolgár. Az orosz külügy szerint Londonnak nem szabadna politikai játszmát kezdenie a rejtélyes mérgezéses esetek miatt.

Szombaton egy kerti partit rendeztek ott, ahol az egyik mérgezéses esetet észrevették. Egy középkorú férfi sorban állt, hogy részt vegyen a barbecue-sütögetésben, de furcsán viselkedett.

„Úgy tűnt elsőre, hogy mintha ittas lett volna, ezért megpróbáltam beszélni vele. Barátságos volt, de nem volt teljesen magánál. Adtunk neki enni, hátha jobban lesz” – mondta Roy Collins, az Amesbury baptista gyülekezet titkára.

A 45 éves férfit végül kórházba szállították, és mint kiderült, aznap, néhány órával előtte egy hölgyet is hasonló tünetekkel vittek be. Az orvosok a vizsgálatok során kiderítették, ugyanazzal az anyag mérgezték meg őket, mint márciusban, néhány kilométerrel arrébb, Salisbury-ben Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynököt és lányát.

A novicsok nevű idegmérget a 70-es 80-as években dolgozták ki a Szovjetunióban. Érintkezve a bőrrel rövid időn belül idegbénulást és a szervezet összeomlását okozza.

A brit hatóságok egyelőre nem találtak bizonyítékokat, hogy a két brit személynek bármilyen köze lenne Szkripalékhoz, ezért azt valószínűsítik, hogy a Salisbury mérgezés után a helyszínen maradhatott az idegméregből, ezzel kerülhettek valahogy kapcsolatba.

„A Szkripal-ügy vizsgálata nagyon hosszú ideig el fog tartani, több száz nyomozó és hírszerző dolgozik rajta, a teljes képet még most sem ismerjük” – mondta Ben Wallace, brit belbiztonsági miniszter.

A márciusi mérgezéses esetet a brit hatóságok az orosz kormány által megrendelt gyilkossági kísérletként kezelik, és a brit belügyminiszter ezt az Amesbury-esetnél sem zárta ki.

„Ebben a friss mérgezéses ügyben a nyomozás fő vonala az, hogy van-e kapcsolat a Salisbury-esettel, és ha bebizonyosodik, hogy Oroszország felelős ezért is, akkor meg fogjuk határozni, milyen lépéseket fogunk tenni” – mondta Sajid Javid, brit belügyminiszter.

Moszkva folyamatosan tagadja, hogy köze lenne a Szkripal-ügyhöz, a Kreml olyan magyarázattal is előállt, miszerint a brit titkosszolgálat akciói ezek, hogy orosz-ellenes hangulatot gerjesszenek Nagy-Britanniában.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!