2024. 05. 13. Hétfő Szervác, Imola napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Ismeretlen fegyveresekkel harcolnak: több halott

2015. május 10., vasárnap 17:27, frissítve: vasárnap 17:59

Nyolc rendőr halt meg a macedóniai Kumanovóban, ahol a hatóságok szombat óta harcolnak egy eddig ismeretlen fegyveres csoporttal. Szemtanúk szerint a koszovói határhoz közeli városban továbbra is heves tűzharc zaja hallatszik. Az összecsapásokban legkevesebb 30 ember sebesült meg. Macedóniában kétnapos gyászt hirdettek vasárnap a rendőrök halála miatt.

A macedón rendőrség különleges egysége vigyáz Kumanovo városára. A Szkopjétól 40 kilométerre fekvő városban szombaton törtek ki az összecsapások, amikor egy külföldi fegyveres csoport a város északi részét próbálta megszállni. Kumanovóban a lakosság fele albán, fele macedón. „Mi csak azt üzenjük azoknak, akik szét akarnak minket választani: hagyjanak minket békén, engedjék az embereket élni az életüket. Ha nem tudják, hogy hogyan kell egy országot vezetni, legalább azt tudják, hogy hogyan kell békében élni” – mondta egy kumanovói lakos.


Vannak, akik szerint a kormány áll a terrortámadás hátterében. A rendőrség szerint külföldi fegyveres csoport indított támadást a város ellen. Meg is nevezték a koszovói felszabadítási hadsereget. „Hivatalosan senki sem vállalta a felelősséget a támadásért. A probléma az, hogy egyik terrorista sem mondott még semmit arról, hogy mit akarnak, mire van szükségük és miért jöttek be Macedóniába, a belügyminisztérium azt mondta, hogy ide lettek küldve, hogy kormányzati intézményeket támadjanak meg, de Kumanovóban nincsenek kormányzati intézmények, mert minden ilyen Szkopjéban van” – fogalmazott Ognen Janeski újságíró. A 70 emberből álló terrorista csoport tagjai közül 14-en meghaltak, egy ember öngyilkos lett, 27-en megadták magukat. „Nincsen hivatalos jelentés civil áldozatokról, noha tegnap szárnyra kelt az a hír, hogy egy kislány, egy nyolcéves meghalt a szüleivel együtt, de ezt senki sem erősítette meg. A probléma az, hogy egyik kormányzati szerv, egyik kormányzati szereplő – mint a miniszterelnök vagy a belügyminiszter –, sem a biztonsági erők parancsnoka nem mondott semmit a macedón helyzetről 14 órán keresztül. A polgárok rettegtek nemcsak Kumanovóban, hanem Szkopjéban is, mert nagyon közel van, és máshol is, mert nem tudtak semmit, és az első híreket – hivatalos híreket –, amiket az áldozatokról és a helyzetről kaptunk az Egyesült Államok szkopjei nagykövetségéről, az orosz külügyminisztériumtól és a szerb médiából származott” – tette hozzá az újságíró.

Kedden került nyilvánosságra az a hangfelvétel, amely szerint a miniszterelnök, a belügyminiszter és titkosszolgálati vezetők megpróbáltak eltussolni egy négy évvel ezelőtti gyilkosságot. 2011-ben Szkopjében egy fiatal tüntetőt vertek agyon a rendőrök a választások után. A macedón szociáldemokrata ellenzék szerint a kormányzó konzervatív párt az elmúlt években több voksoláson is csalt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!