2024. 05. 22. Szerda Júlia, Rita napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Napi aktuális 00:10

Hivatalosan is büntetőeljárás indult Sarkozy ellen

Hír TV

2018. március 22., csütörtök 18:39, frissítve: csütörtök 19:16

Hivatalosan is eljárás indult Nicolas Sarkozy volt francia miniszterelnök ellen, illegális kampányfinanszírozás miatt. A vád szerint 2007-ben kapott pénzt a líbiai Moammer al-Kadhafitól. 2013 óta tart a nyomozás. A rendőrök kedden vették őrizetbe Sarkozyt, és 25 órán keresztül hallgatták ki, mielőtt az eljárás folytatásáról döntöttek. Francia államfő ellen korábban még sose indult büntetőeljárás.

Nicolas Sarkozy francia elnök és Moammer al-Kadhafi líbiai diktátor 2007 nyarán mélyítette el a két ország kapcsolatait. Hat évvel később egy francia üzletember szivárogtatta ki, hogy a jobboldali Sarkozy Kadhafitól kapott több millió dollár költőpénzt az elnökválasztási kampányra. Sarkozyt most 25 órán keresztül hallgatta ki a rendőrség, mielőtt a nyomozás folytatásáról és a vádemelés előkészítéséről döntöttek.

„A politikusok nem angyalok, ezt Machiavelli óta tudjuk. A kérdés inkább az, hogy elítéljük-e, ha valaki mindent megtesz a hatalomért” – szól egy párizsi lakos véleménye.

„Az igazi meglepetés, hogy végre elnökök sem úszhatják meg a bűncselekményeiket, hanem felelősségre vonhatók. Az egész történetből ennek van jelentősége” – mondja egy másik szavazó.

Sarkozy annak idején francia befektetéseket ígért Líbiának a pénzért cserébe, de hátba szúrta Kadhafit. 2011-ben pont a franciák kezdeményezték a líbiai elnök elleni nemzetközi katonai összefogást, ami a diktátor megbuktatásához vezetett.

„Ez fontos ügy, mert most először bukik ki a szabálytalan kampányfinanszírozás. Egy elnök saját hazájának a stabilitását kockáztatta a pénzért cserébe. Az akkori háborúval pedig közvetve a mostani menekültválsághoz is hozzájárult” – mondta Sarkozy korábbi szélsőjobboldali ellenfele, Marine Le Pen.

Pártja is megtagadta

A jelenlegi miniszterelnök szerint a Republikánusok pártnak semmi köze a botrányhoz, és Sarkozyt úgyis mindenki utálta. „Mindenki tudja, hogy egy pártban voltunk Sarkozyvel, de azt is tudja mindenki, hogy nehéz volt a kapcsolatunk. A jogi eljárást nem kommentálom, Sarkozyről mint emberről pedig már mindent elmondtam” – mentette a menthetőt a francia kormányfő, Edouard Philippe.

Sarkozy 2012-ben elvesztette az újraválasztást a szocialista Francois Hollande-dal szemben. A tavalyi választáson megpróbált visszatérni, de már pártja jelöltállító versenyében kiesett.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!