2024. 05. 12. Vasárnap Pongrác napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Bayer show 23:55

Fehéroroszországban letartóztattak egy kémkedéssel vádolt ukrán újságírót

Hír TV

2017. november 21., kedd 17:22, frissítve: kedd 18:09

Ukrajna tagadja a vádakat, szerinte a minszki hatóságok egy diplomatájuk ukrajnai kiutasítását akarták megtorolni egy ártatlan újságírón. A diplomáciai pengeváltás hátterében az áll, hogy az orosz–ukrán konfliktusban Fehéroroszország az oroszok mellé állt.

A fehérorosz belbiztonsági szolgálat által közzétett videón egy férfi elhurcolása látható. A felvétel állítólag októberben készült, főszereplője pedig Pavlo Sarojko ukrán újságíró, akit a helyi KGB vett őrizetbe. A férfi arca nem látható a videón.

Pavlo Sarojko kémhálózatot szervezett fehérorosz állampolgárok részvételével, akik anyagi ellenszolgáltatás fejében katonai és politikai területről információkat gyűjtöttek – mondta a fehérorosz elhárítás vezetője, Dmitrij Pobiarzsin.

Hozzátette, hogy Sarojkót előzetes letartóztatásba helyezték. Az ukrán újságíró azt vallotta, hogy az ukrán nagykövetség hírszerzési részlegének irányítása alatt dolgozott. Ukrajna tagadja, hogy kémkedett Fehéroroszországban.

A Nyugaton csak Európa utolsó diktatúrájaként emlegetett Fehéroroszország és Ukrajna kapcsolata fokozatosan mérgesedett el. Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök rendszerét az olcsó orosz energiaszállítások tartják életben, és Lukasenko az orosz–ukrán konfliktusban is Ukrajna ellen foglalt állást.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!