2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Hírek

Következik:

Radar 17:10

Európai körútra indulnak a putyinista motorosok

2015. április 26., vasárnap 12:27, frissítve: vasárnap 13:06

Elindult Moszkvából az a motoros felvonulás, amely a második világháború lezárására emlékezik. A putyinista menetet Lengyelországból kitiltották, de a szervezők szerint rendben van a schengeni vízumuk, ezért nem módosítanak az útvonalon. A csoport Szlovákián, Ausztrián és Csehországon keresztül vonul Berlinig, Magyarországra nem jön.

A putyinista motorosok útjának hivatalos neve győzelmi menet, A második világháború lezárásának hetvenedik évfordulójára emlékeznek. Az orosz szervezők szerint nem a provokáció a céljuk az úttal, épp a háborúk ellen tiltakoznak. „Húszan indulunk útnak, de a konvoj biztos nagyobb lesz, mert sokan csatlakoznak hozzánk. Csak Lengyelországból harmincezer visszajelzést kaptunk, hogy támogatnak minket. A csapatunk nagy részének rendben van minden papírja, csak hárman nem rendelkeznek schengeni vízummal” – mondta az egyik szervező.

Moszkvából Minszken, Pozsonyon, Bécsen és Prágán keresztül mentek volna Berlinbe. Az eredeti tervükben Varsó is szerepelt, de a lengyel kormány a héten megtiltotta, hogy beutazzanak Lengyelországba. „Tájékoztattuk az orosz nagykövetet, hogy az Éjjeli Farkasok nevű motorosklub nem tud belépni lengyel területre. Ez nem politikai döntés, hanem formális okai vannak, egyszerűen nem adták le időben az igényüket. Nekik is csak a szokványos eljárást kellett volna követniük, hiszen három másik orosz csoport is van jelenleg Lengyelországban” – fogalmazott a lengyel külügyi szóvivő.

Az oroszok szerint a lengyelek hazudnak: azt állítják, már hónapokkal ezelőtt leadták vízumigényüket. Az orosz motorosok Varsó helyett a katinyi erdőnél vonulnak majd fel, ahol a szovjet titkosszolgálat a második világháborúban húszezer lengyelt mészárolt le.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!