2024. 05. 10. Péntek Ármin, Pálma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Putyin körbevezette Berlusconit a beolvasztás alatti Krímen

2015. szeptember 13., vasárnap 13:04, frissítve: vasárnap 13:04

Az oroszok és az ukránok sem akarják folytatni a kelet-ukrajnai háborút, ezért van esély a hosszú távú tűzszünetre. Ezt a német külügyminiszter mondta, aki szombaton Berlinben fogadta francia, orosz és ukrán kollégáját. Egyetértettek abban, hogy októberig megpróbálnak békemegállapodást kötni. A tavaly áprilisban kezdődött háborúnak legalább 8 ezer halottja volt.

Az Ukrajnától tavaly visszavett Krím félszigeten régi barátját, Silvio Berlusconit vezette végig az orosz elnök. Putyin szerint jól haladnak a Krím beolvasztásával Oroszországba és Ukrajna keleti részén is elérték a céljukat. Miután a kijevi vezetés bővítette a keleti tartományok jogköreit, az oroszok se akarják folytatni a háborút. Kelet-Ukrajnában február óta kellene tűzszünetnek lenni, de csak szeptember elseje után szűntek meg a harcok.

„Szívmelengető, hogy a kelet-ukrajnai támadások megszűntek, az ukrán hadsereg és a donbaszi önkéntesek is felfüggesztették a támadásokat, és ez komoly eredmény” – mondta az orosz elnök.

Putyin szerint orosz katonák nem harcolnak Ukrajnában, csak önkéntesek. Egy véletlenül közzétett költségvetési tervből derült ki, hogy az oroszok 2000 katonát vesztettek a háborúban és 3200-an hadirokkantak lettek. Az orosz külügyminiszter Berlinben tárgyalt az ukrán és francia kollégájával a háború lezárásáról.

„Kitartónak kell lennünk, ha végre akarjuk hajtani a minszki egyezményt. Ma úgy tűnik, hogy minden érintett ezt szeretné, ezért remélem, az október 2-i elnöki találkozón képesek leszünk végső megoldásra jutni” – bizakodott Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter.

Ukrajna nyugati integrációjának jegyében Petro Porosenko elnök Elton Johnt fogadta Kijevben. A brit zenésszel pólót is cseréltek és egyetértettek abban, hogy az emberi jogok megerősítésére van szükség Ukrajnában.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!