2024. 05. 22. Szerda Júlia, Rita napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Eljárás indul Sárközy ellen

Hír TV

2018. március 22., csütörtök 07:20, frissítve: csütörtök 12:00

Hivatalosan is eljárás indult Nicolas Sárközy volt francia miniszterelnök ellen illegális kampányfinanszírozás miatt. A vád szerint 2007-ben kapott pénzt a líbiai Moammer el-Kadafitól. 2013 óta tart a nyomozás. A rendőrök kedden vették őrizetbe Sárközyt és 25 órán keresztül hallgatták ki, mielőtt az eljárás folytatásáról döntöttek. Francia államfő ellen korábban még sose indult büntetőeljárás.

Nicolas Sárközy francia elnök és Moammer el-Kadafi líbiai diktátor 2007 nyarán mélyítették el a két ország kapcsolatait. Hat évvel később egy francia üzletember szivárogtatta ki, hogy a jobboldali Sárközy Kadafitól kapott több millió dollár költőpénzt az elnökválasztási kampányra. Sárközyt most 25 órán keresztül hallgatta ki a rendőrség, mielőtt a nyomozás folytatásáról és a vádemelés előkészítéséről döntöttek.

 

Sárközy annak idején francia befektetéseket ígért Líbiának a pénzért cserébe, de hátba szúrta Kadafit. 2011-ben pont a franciák kezdeményezték a líbiai elnök elleni nemzetközi katonai összefogást, ami a diktátor megbuktatásához vezetett.

Ez fontos ügy, mert most először bukik ki a szabálytalan kampányfinanszírozás. Egy elnök a saját hazájának a stabilitását kockáztatta a pénzért cserébe. Az akkori háborúval pedig közvetve a mostani menekültválsághoz is hozzájárult - mondta Sárközy korábbi szélsőjobboldali ellenfele, Marine Le Pen.

Sárközyt a pártja is megtagadta. A jelenlegi miniszterelnök szerint a Republikánus Pártnak semmi köze a botrányhoz, és Sárközyt úgyis mindenki utálta.

Mindenki tudja, hogy egy pártban voltunk Sárközyvel, de azt is tudja mindenki, hogy nehéz volt a kapcsolatunk. A jogi eljárást nem kommentálom, Sárközyről mint emberről pedig már mindent elmondtam – mentette a menthetőt a francia kormányfő, Edouard Philippe.

Sárközy 2012-ben elbukta az újraválasztást a szocialista Francois Hollande-dal szemben. A tavalyi választáson megpróbált visszatérni, de már a pártja jelöltállító versenyében kiesett.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!