2024. 05. 20. Hétfő Bernát, Felícia napja
Jelenleg a TV-ben:

Mágnás Miska

Következik:

Híradó 22:10

Elfogták a srebrenicai vérengzés gyanúsítottjait

,

2015. március 18., szerda 17:10, frissítve: szerda 18:42

Az 1995-ös srebrenicai mészárlás hét feltételezett elkövetőjét fogták el Szerbiában. A vád szerint a Srebrenicához tartozó Kravicében részt vettek a boszniai muszlimok elleni vérengzésben. Csak ott ezer embert mészároltak le. Ők az elsők az elkövetők közül, akiket bíróság elé állítanak az elmúlt évtizedek legsúlyosabb népirtása ügyében.

A boszniai szerb erők 1995 júliusában az ENSZ-békefenntartók szeme láttára több mint nyolcezer muszlim férfit és gyereket hurcoltak el, majd öltek meg, miután elfoglalták a várost. Ez a nemzetközi jog szerint népirtásnak minősül, amit Európában a II. világháború óta elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak tartanak. A felelősök felkutatása Szerbia uniós tagságának egyik feltétele. „Nem beszélhetek a gyanúsítottakról, de a jelentőségéről igen. Nagyon fontos számunkra az ez által küldött üzenet: A srebrenicai áldozatokat nem felejtettük el, és az elkövetőket sem. Ezt üzenjük Szerbiából a világnak. Másrészt, hét férfi és a régióban több más személy a lehetséges elkövetője ennek a bűntettnek, és ezért ennek a történetnek szerintem még nincs vége” – mondta a háborús ügyekben ítélkező szerb törvényszék ügyészhelyettese.

Egy asszony a férjét és a fiát veszítette el. Abban bízik, hogy a bűnösöket felelősségre vonják. „Sok év telt el már azóta, sok bűntettet követtek el Srebrenicában, Kelet-Boszniában és Bosznia–Hercegovinában azok, akiket még mindig üldöznek. Élvezik az életet, gyerekeket neveltek. De az igazság elérhető, remélem, mindazok, akiket még nem tartóztattak le és azt hiszik, biztonságban vannak, nem alszanak nyugodtan, hanem félelemben élnek” – mondta Kada Hotics.


Szerbia 2011-ben fogta el és adta ki a hágai Nemzetközi Törvényszéknek a srebrenicai mészárlás fő felelősét, a háborús bűnökkel vádolt egykori boszniai szerb tábornokot, Ratko Mladicot. A most elfogott személyeket azonban nem Hágában, hanem a balkáni országban állítják bíróság elé. Idén nyáron lesz a mészárlás 20. évfordulója. Eddig az áldozatok 90 százalékát exhumálták és azonosították.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!