2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Életfogytiglant kapott – a szülők keveslik

2015. április 28., kedd 13:01

Életfogytig tartó börtönbüntetésre súlyosította a dél-koreai bíróság annak a kompkapitánynak a büntetését, aki a tavaly áprilisi baleset idején vezette a járművet. A szerencsétlenségben több mint 300-an meghaltak, döntően iskolás gyerekek. Az áldozatok családjai a bíróság előtt tüntettek, mert súlyosabb ítéletet vártak.

A vízi jármű 476 emberrel a fedélzetén süllyedt el, több mint 300 embert nem tudtak kimenekíteni a vízből. A kapitányt tavaly novemberben ítélték 36 évi szabadságvesztésre, de az emberölés vádja alól felmentették. A fellebbviteli bíróság most életfogytiglani börtönbüntetésre súlyosította az ítéletet és emberölésnek minősítette a bűntényt.

Indoklása szerint a kapitány arra utasította az utasokat, hogy ne hagyják el a fedélzetet, miközben őt magát az elsők között menekítették ki a süllyedő hajóról. Az ügyészség korábban halálbüntetést kért rá, de a bíróság ezt nem találta megalapozottnak.

A tárgyalás alatt a kompon utazó gyermekek szülei tiltakoztak a bíróság épülete előtt. A legénység tagjainak büntetését ugyanis csökkentették. „Nem fogadjuk el a bíróság döntését. Figyelembe kellett volna venniük a komp kiemelése utáni bizonyítékokat is. Az ítélet nem a tiszta bizonyítékokon alapul” – véli az egyik áldozat apja.

Az ügyben eljáró bíró szerint a kapitányt nagyobb felelősség terheli, mert ő adta a parancsokat. A legénység pedig segíteni is próbált: „figyelembe vettük a legénység egészségi állapotát és azt, hogy segíteni próbáltak a mentési akcióban” – fogalmazott a bíró.

A nyomozás rámutatott a parti őrség felelősségére is, mivel az ügyészség szerint nem a kellő gyorsasággal és körültekintéssel reagáltak, ami miatt kevesebb utas életét tudták megmenteni.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!