2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Egységes fellépést vár az ENSZ-főtitkár

2015. október 1., csütörtök 10:01, frissítve: csütörtök 11:46

Szolidaritást vár a tagállamoktól az ENSZ főtitkára. Ban Ki Mun szerint egységes fellépésre van szükség menekültügyben. A török államfő a terhek megosztásában látja a megoldást, a német külügyminiszter pedig az ENSZ emberi jogi szervezeteinek pénzügyi megerősítését szorgalmazta. Alexisz Ciprasz görög miniszterelnök újra a magyar határon felhúzott vasfüggönyt bírálta.

Nyolc alapelvet fogalmazott meg az ENSZ migrációs konferenciáján a világszervezet főtitkára. Ezek közé tartozik az életek megóvása, a diszkrimináció felszámolása, a felelősség megosztása és a jobb együttműködés az érintett országok között.

„A nagy tragédiákat néha egy szimbolikus kép idézi fel. A partra vetett élettelen kisfiúról készült megrázó kép az emberkereskedők kapzsiságára és cinizmusára utal. De rávilágít a bevándorlási politikák hiányosságaira és kudarcára is” – fogalmazott Ban Ki Mun.

A Szíriával szomszédos országok ezekből az előnyökből nem sokat éreznek.

„Még egyszer szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a szomszédos országok égetően fontosnak tartják a terhek megosztását. Nem várható el már Törökországtól vagy bármely más szomszédos országtól, hogy egyedül szembesüljön a migrációs nyomással, valamint annak kockázataival és veszélyeivel” – közölte Ahmet Davutoglu török miniszterelnök.

A görög miniszterelnök nem tartja jó megoldásnak a falak építését. „Veszíteni fogunk, hogyha elutasítással viseltetünk irántuk, ha még magasabb falakat építünk, mert az szegénységet, kizárást és rasszizmust idéz elő. De ha arra törekszünk – főleg itt, az ENSZ-ben –, hogy határozottan és közösen új növekedésalapú modellt építsünk ki, valamint ha emberségessé és hatékonnyá tesszük a migránsok és menekültek áramlását, akkor sikert aratunk” – mondta Alexisz Ciprasz.

Németország a vitában külügyminiszteri szinten képviseltette magát. „Nem feledkezhetünk meg az emberek ezreiről, akik életüket vesztették a veszélyes út során. Közös európai menekültügyi rendszerre van szükség, amely egész Európában egységes humanitárius normákat állít fel, de ennek eléréséig még hosszú út vezet” – jelentette ki Frank-Walter Steinmeier.

A német külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy sokkal többet kell tenni, mint ami most történik. Ezzel kapcsolatban a német külügyminiszter sürgette az ENSZ emberi jogi szervezeteinek pénzügyi megerősítését, mert – mint hangsúlyozta – ezek veszélyesen alultámogatottak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!