2024. 05. 21. Kedd Konstantin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Egymásra mutogatnak a felek a tűzszünet megsértése miatt

2015. február 16., hétfő 17:35, frissítve: hétfő 17:54

Nincs tűzszünet Kelet-Ukrajnában. Az oroszbarát szakadárok és az ukránok is folytatják a harcot, és a nehéztüzérséget se vonták vissza, pedig ez lett volna a minszki tűzszüneti megállapodás második pontja. A harcok miatt az EU kibővítette az Oroszország elleni szankciókat, de Angela Merkel német kancellár szerint még van esély arra, hogy tartós tűzszünet kezdődik. Csehországból és Romániából már megindultak a segélyszállítmányok, de a harcok helyszínére csak Oroszországból jut segítség.

Csak papíron van tűzszünet Kelet-Ukrajnában. A donyecki repülőteret folyamatosan lövik. „Az ukrán hadsereg terroristának tart minket és megpróbálnak megsemmisíteni, ahogy ezt most is hallhatják, de mi visszalövünk, viszonozzuk a tüzet” – mondta a donyecki oroszbarát szakadárok egyik vezetője.

Az ukránok ugyanazt állítják, mint a szeparatisták, nem támadnak, csak viszonozzák a tüzet. A minszki megállapodás második pontját sem tartják be a felek, a nehéztüzérséget nem vonták vissza a frontról. „A nehéztüzérség visszavonásának a feltétele a tűzszünet, de ennek a kihirdetése óta 129 támadást követtek el ellenünk a terroristák. Jelenleg tehát nem tervezzük a nehézfegyverzet elszállítását” – mondta az ukrán katonai szóvivő.

A leghevesebb harcok a régió vasúti központjában, Gyebalcevóban vannak, ahol a szakadárok állítólag nyolcezer ukrán katonát kerítettek körbe. A harcok miatt segélyszállítmányok nem jutnak el a városba. „A boltokat bezárták, kifosztották vagy lebombázták. Az ukránok harminc tankkal jelentek meg itt. Nagyon fárasztó folyamatosan a bombázást hallgatni. Senki nem hisz abban, hogy itt tűzszünet lesz” – mondta egy asszony Gyebalcevóból.


Az oroszok és ukránok Minszkben nem tudtak megállapodni arról, hogy hol húzódik a frontvonal. Az uniós vezetők azt remélik, hogy hamarosan tisztázzák a határvonalat, és akkor tényleg beáll a tűzszünet. „Nagyon törékeny a helyzet, de semmi váratlan nem történt. Továbbra is azt szeretnénk, ha mindkét fél betartaná a tűzszünetet, mindkét féllel tárgyalunk erről, és több olyan terület van a régióban, ahol valóban be is tartják a tűzszünetet, és az emberek visszaköltözhettek az otthonukba, ez pedig biztató” – mondta Angela Merkel német kancellár.

Amíg nincs tűzszünet, az Európai Unió tovább szigorítja a büntetőintézkedéseket, már 151 oroszországi vezető és 31 cég számláit zárolták, és tiltották ki őket az EU-ból.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!