2024. 05. 12. Vasárnap Pongrác napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Bevándorlókat elkergető emberek százait vetté őrizetbe

2015. április 20., hétfő 10:30, frissítve: hétfő 11:04

Több mint háromszáz embert vettek őrizetbe a hatóságok a dél-afrikai zavargásokban. A helyiek az elmúlt napokban külföldi tulajdonban lévő üzleteket gyújtottak fel és menekülésre kényszerítették a külföldieket. Azzal vádolják őket, hogy elveszik előlük a munkahelyeket. A támadásoknak legkevesebb hat áldozata volt.

Külföldi bolttulajdonosok pakolják össze áruikat Johannesburg egyik külvárosában. A külföldiek azért menekülnek el tömegesen Dél-Afrikából, mert az elmúlt napokban a helybeliek több száz boltjukat gyújtották fel. Az erőszak már több halálos áldozatot is követelt. „Azt mondták, hogy meg fognak ölni minket vagy gondoskodnak róla, hogy rosszul érezzük magunkat. Azt mondják, hogy nem akarják, hogy itt legyünk, mert elvesszük az üzleteiket, a munkahelyeiket, mindent” – mondta egy lesothói nő.

A helyi lakosok haragja már több mint ötezer külföldit kényszerített távozásra, többségében menedékkérőket és menekülteket. A helyiek arra hivatkozva támadtak a bevándorlókra, hogy üzleteik illegálisan működnek és elveszik előlük a munkahelyeket. Dél-Afrikában a munkanélküliség eléri a 24 százalékot.

A rendőrség már több mint háromszáz embert őrizetbe vett erőszakos cselekmények miatt. „Szeretnénk megismételni, hogy a dél-afrikai kormány elítéli az erőszakos tetteket és a fosztogatásokat, amelyeknek tanúi voltunk az elmúlt napokban. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a dél-afrikai polgárok békésen éljenek együtt más afrikai országból származó, de szintén itt élő emberekkel” – mondta Dél-Afrika biztonságügyi minisztere.

Az idegengyűlölet elsődleges célpontjai többségében afrikai országokból származnak. A csaknem ötvenmillió lakosú Dél-afrikai Köztársaságban mintegy ötmillió bevándorló él.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!