2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Magyar retró 1.

Következik:

Híradó 12:00

Agyonlőtték Putyin legnagyobb kritikusát

,

2015. február 28., szombat 14:45, frissítve: vasárnap 08:01

A nyílt utcán lőtték agyon Moszkvában a Kreml közelében az orosz ellenzék vezérét. Borisz Nyemcov Vlagyimir Putyin egyik legkeményebb bírálója volt, többször is nyilvánosan kiállt az orosz vezetés ukrajnai politikája ellen, vasárnapra is tüntetést szervezett. Egy autóból nyitottak rá tüzet.

A parlamenti képviselőre egy kocsiból lőttek rá péntek éjjel, legalább 7 találat érte. A merénylők alaposan megtervezték a kivégzést. „23 óra 15 perckor Nyemcov úr a Nagy Moszkva-folyó hídon sétált egy barátjával, aki Ukrajnából érkezett, amikor egy autóból több lövést adtak le rá. A lövések áthatoltak a hátán. Nyemcov úr belehalt sérüléseibe. Egy nyomozócsapat dolgozik a helyszínen, a szemtanúk kikérdezése folyamatban van. A lányt, aki vele volt, az egyik rendőrőrsön kérdezik ki. Mindent megteszünk a bűnelkövetők azonosítása érdekében” – mondta Elena Alekszejeva, az orosz belügyminisztérium szóvivője.

Közlemény
Közleményben fejezte ki együttérzését Orbán Viktor Magyarország és a kormány nevében Borisz Nyemcov családjának.Bővebben>>>

Keményen bírálta Putyint

Az 55 éves Nyemcov Vlagyimir Putyin egyik legkeményebb bírálója, az orosz ellenzék koordinációs tanácsának tagja, a Szolidaritás ellenzéki mozgalom egyik megalapítója volt. Egyike volt azon kevés moszkvai politikusoknak, akik nem értettek egyet Oroszország ukrajnai politikájával. Vasárnapra tüntetést is szervezett a háború ellen. Halála előtt néhány órával is részvételre buzdította a moszkvaiakat, ahogy egy tavaly márciusi tüntetésen is.

Egyes sajtóinformációk szerint arra készült, hogy bizonyítékokat tár a nyilvánosság elé az orosz csapatok kelet-ukrajnai jelenlétéről. Nemrég egy interjúban pedig arról beszélt: attól fél, hogy Putyin megöletheti az ukrajnai háború ellenzése miatt.

A nyomozók viszont vizsgálják a provokáció lehetőségét is: szerintük a gyilkosság célja politikai zavarkeltés lehetett. „Jelenleg a nyomozás több szálon fut. Elsőként természetesen fennáll a lehetőség, hogy a gyilkosság provokáció volt, amivel destabilizálni akarták az orosz politikai helyzetet. Nyemcov pedig azok áldozatává válhatott, akik semmilyen eszköztől nem riadnak vissza politikai céljaik elérése érdekében” – mondta Vlagyimir Markin, az orosz nyomozóbizottság szóvivője.

Mivel hozható kapcsolatba?

A hatóságok emellett azt is próbálják kideríteni, hogy a gyilkosság kapcsolatba hozható -e az iszlamista, valamint az ukrán és az ukrajnai oroszbarát szélsőségesekkel.

Orosz ellenzéki vezetők szerint Borisz Nyemcov meggyilkolásáért Vlagyimir Putyint terheli a politikai felelősség. Azt mondják: a merénylettel meg akarják félemlíteni a másként gondolkodókat Oroszországban. Az orosz elnök bérgyilkosságnak és provokációnak tartja a történteket, az amerikai elnök pedig a gyilkosság pártatlan kivizsgálását követeli. A rendőrség nemrég közölte: azt sem zárják ki, hogy magánéleti dráma áll a háttérben.

Borisz Nyemcovért égnek a gyertyák az orosz fővárosban. Többen már kora hajnalban a gyilkosság helyszínére siettek, és virágokkal, fényképekkel emlékeztek az ellenzéki vezérre. Bár egyelőre sem a tettesek, sem a gyilkosság indítékai nem ismertek, az orosz ellenzék szerint gyűlöletkeltő politikája miatt Vlagyimir Putyint terheli a politikai felelősség a történtekért.

Ellenzék: megfélemlítésről van szó

„Nincs kétségem afelől, hogy a gyilkosság fő célja az volt, hogy megfélemlítsék az embereket, elemi félelmet okozzanak azokban, akik máshogy látják a dolgokat, mint a hatalom. Lehet, hogy meg tudnak félemlíteni néhány embert, de azok többsége, akik támogatták Nyemcovot, és akik sok kérdésben hasonló véleményen voltak vele, továbbra is harcolni fognak, és folytatják a munkáját” – közölte Ilija Jasin orosz ellenzéki vezető.

Az orosz ellenzéki vezetők később a helyszínen együtt gyászolták politikustársukat. A megemlékezésen megjelent az amerikai nagykövet is. A gyilkosságot az amerikai elnök elítélte: Barack Obama pártatlan és átlátható nyomozásra kérte az orosz kormányt.

„Az amerikai elnök, a külügyminiszter és az amerikai emberek nevében vagyunk itt, hogy kifejezzük tiszteletünket e nagy orosz hazafi előtt” – jelentette ki John Tefft, az USA oroszországi nagykövete. Az ügy mielőbbi tisztázását kéri a német kancellár és a francia elnök is, de a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet is alapos és pártatlan nyomozásra szólította fel az orosz hatóságokat.

Destabilizálni akarják Oroszországot

Az ellenzékkel szemben a volt szovjet pártfőtitkár, Mihail Gorbacsov máshogy értelmezi a történteket. Szerinte Borisz Nyemcov meggyilkolása kísérlet lehet Oroszország destabilizálására. Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig provokációnak nevezte Nyemcov kivégzését, amely szerinte bérgyilkosság volt.

Orosz sajtóhírek azt sem zárják ki, hogy nem politikai, hanem magánéleti ügy állhat a háttérben. Rendőrségi illetékesek szerint a hölgy, akivel Nyemcov együtt sétált a hídon, amikor lelőtték, nemrég abortuszon esett át. Állítólag a politikustól esett teherbe. Gyanús az is, hogy a támadók a nőt életben hagyták.

 

Öngyilkos lett az oroszpárti ukrán politikus

Öngyilkos lett a volt ukrán elnök, Viktor Janukovics egyik legközelebbi bizalmasa. Mihajlo Csecsetov, az egykori Régiók Pártjának parlamenti frakcióvezetője 17. emeleti kijevi lakásából ugrott ki mára virradó éjjel. Az oroszpárti politikus – felesége elmondása szerint – búcsúlevelet is hagyott, amelyben azt írta: nem maradt morális ereje. Az oroszországi száműzetésben élő Janukovics jobbkeze ellen bűnvádi eljárás folyt Ukrajnában hatalommal való visszaélés miatt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!