2024. 05. 12. Vasárnap Pongrác napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - Egy szoknya egy nadrág

Következik:

Híradó 12:00

Agymosásról beszél a fiatal merénylő családja

2015. március 21., szombat 21:13, frissítve: vasárnap 09:50

Már több mint 20 gyanúsítottja van a szerdai 23 halálos áldozatot követelő tuniszi merényletnek. A külföldi turisták holttestét már azonosították, az olasz és spanyol áldozatok koporsóit hazaszállították. Tuniszban szombaton gyászmisét mondtak a halottak emlékére, amelyen a keresztények mellett a helyi muszlim közösségek tagjai is megjelentek.

Kívül felfegyverzett rendőrök, belül pedig áhítat – egy tuniszi templomban mutattak be misét a szerdai, múzeumi túszdráma áldozatainak emlékére. „Azért vagyok itt, mert keresztény vagyok, és imádkozni szeretnék a halottakért és a családjaikért, akiket itt hagytak” – mondta egy katolikus férfi. A szertartáson azonban a város minden vallási felekezete képviseltette magát. „Mi muszlimok vagyunk, tunéziaiként és főként muzulmánként mondom, hogy a terrorizmusnak semmi köze a valláshoz, ellenkezik az emberiességgel. Együtt kell kiállnunk, kéz a kézben, hogy győzedelmeskedjünk fölötte, különben ez lesz a vég” – nyilatkozta egy muszlim hívő.

A tuniszi kórházban a támadás egyik belga túlélője próbálta felidézni a történteket. A 61 éves férfi és felesége 25 év után először járt külföldön. Az asszonyt fejbe lőtték a támadók, ő azonnal meghalt. „Az utolsó emlékem a feleségemről összefüggéstelen. Nem félt, nem is értette, mi történik. Aztán egyszer csak átlöktek egy másik terembe, és két lövést éreztem a jobb lábamban. A combomban és a vádlimban” – idézte föl a férfi, aki azt is elmondta, a két merénylő fiatal volt, és határozottan gyilkolni akart.

Az egyik lelőtt túszejtő családja azonban azt mondja, a fiatal férfi maga is áldozat. „Ő egy normális fiú volt. Dolgozott, leérettségizett, és gond nélkül végezte el az egyetem első évét. De amit a hírekben hallottunk róla, meglepő volt. Csak három éve kezdett az imákra járni. Hogy került ilyen helyzetbe? Ki szervezte be? Ki mosta át az agyát ennyire? Ami történt, azt elítéljük mi is. Minden gyilkolást elítélünk, de azt is, hogy őt megölték” – mondta a Jasszin al-Abidiként azonosított egyik támadó nagybátyja. A merényletet az Iszlám Állam vállalta magára, erről szóló rádióüzenetükben hősként említették az elkövetőket.

A merénylet minden áldozatát azonosították, az olaszok koporsói már hazaérkeztek. A tunéziai hatóságok 20 embert vettek őrizetbe a támadással összefüggésben, közülük tíznek szervezőként vagy fegyverbeszerzőként közvetlen szerepe lehetett a merényletben.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!