2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Magyar retró 1. 11:00

A külföldön élő magyarok többsége magyar szokás szerint karácsonyozik

Hír TV

2017. december 25., hétfő 10:58, frissítve: hétfő 11:12

Belgiumban már hetek óta ott áll a karácsonyfa az otthonokban, a Mikulás hozza az ajándékot, a karácsony pedig társasági esemény, vagyis a belga szokások sok szempontból eltérnek a magyar hagyományoktól. Az ünnepi menü elkészítéséhez nagy segítség, hogy már Belgiumban is meg tudják venni a magyar ételekhez való alapanyagot.

Ritka, amikor szaloncukor kerül egy brüsszeli karácsonyfa alá. Belgiumban is csak úgy lehet hozzájutni az édességhez, ha Magyarországról hozza valaki. Knoll József 1956 után hagyta el Magyarországot, de a hagyományokhoz ragaszkodik.

„Magyarországon már advent előtt pár héttel készülődnek, az egész család együtt lehet, tehát nem szokásból, hanem családi szeretetből, hogy együtt lehetnek, mint a szent család, ezért is Magyarországon a karácsonyt inkább mint egy szent ünnepet ünneplik, itt meg majdnem azt lehet mondani, mint valamikor a Rákosi-rendszerben volt, a fenyőünnep” – mesélte.

Knoll József most különösen várja az ünnepet, fia Belgiumban él, de lánya külföldön dolgozik, fél éve nem látta. Büszkén mondja, belga felesége félig magyarnak tartja magát, ami megmutatkozik főzőtudományában is.

„Csudásan tud főzni, annyira jóízűen. Az asszony teljesen átvette, megtanulta, sőt, egy kicsit belevette a west-flandriai ízeket is, és rettenetesen finom töltött káposztát csinál” – tette hozzá.

Nincs könnyű dolga annak, aki például töltött káposztát akar főzni Belgiumban. Savanyú fejes káposztát, füstölt kolbászt, kolozsvári szalonnát nehéz beszerezni. Brüsszelben azonban van magyar üzlet, ahová hetente érkezik friss áru, ünnepek előtt egymás kezébe adják a kilincset nemcsak a magyar, hanem a belga vásárlók is.

A belga karácsony egyébként sok szempontból különbözik a magyartól. A karácsonyfát már az adventi időszak elején felállítják, az ajándék is megérkezik a Mikulással, a karácsony pedig nemcsak családi, hanem társasági esemény, karácsony másnapja pedig országszerte munkanap.

Aki teheti, hazautazik

A Londonban élő magyarok közül aki teheti, hazautazik, hogy a szülőkkel és nagyszülőkkel tölthesse az ünnepeket. Akik Angliában maradnak, a magyar hagyományoknak megfelelően ünneplik a karácsonyt.

Csekely Alexandra 10 éve él Angliában. Már akcentussal beszél, de ő is magyar karácsonyt tart. „A Crackers természetesen nem maradhat el, tehát mint dekoráció ott van és megmarad, ezek ilyen kötelező körök, amit az ember tiszteletből megtesz, de ha nem érzi magát itteninek, akkor a királynő beszéde sem olyan, mint a köztársasági elnök beszéde éjfélkor” – mondta.

Az egyik észak-londoni magyar boltban egymásnak adják a kilincset a vevők. Az itt vásárló magyarok is tradicionális karácsonyra készülnek. A bolt tulajdonosa szerint is sokan készítenek maguknak magyaros ünnepi menüt.

„Főként a sütéshez, főzéshez való dolgok, füstölt áru, margarin, élesztő. Darált keksz, darált mák, a bejglihez való alapanyagok mindenképp. Sok liszt elfogy. És a töltött káposztához valók” – sorolta Pintér László, a Hungarian Flavours tulajdonosa.

A Londoni Szent István Házban minden évben tartanak karácsonyi szentmisét, de ezekre az angol szokások miatt nehéz eljutni. „Nálunk a karácsony alapvetően a csendesebb ünnepek közé tartozik. Ez részben annak köszönhető, hogy Londonban 24-én délután leáll a tömegközlekedés, és 25-én egyáltalán nincs. Tehát hogyha 30-40 ember szenteste itt ünnepel, ugyanennyi karácsony másnapján, az már szép eredmény” – mondta Szabó Tamás, az Angliai Római Katolikus Magyarok Egyesületének elnöke.

A magyartól eltérően a britek a december 24-ét inkább a vásárlással töltik, a karácsonyi ajándékokat december 25-én adják át szeretteiknek, és a közös családi étkezéseket is ezen a napon tartják.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!