2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

A belgák vizsgálják a katalán elnök elleni elfogatóparancsot

Hír TV

2017. november 4., szombat 07:37, frissítve: szombat 12:15

Három hónapja van a belga szövetségi ügyészségnek, hogy eldöntse, kiadja-e Spanyolországnak Carles Puigdemont leváltott katalán elnököt. A belga igazságügyi miniszter azt közölte, hogy a kormány nem avatkozik az ügybe, mert az nem politikai, hanem jogi kérdés. Az illetékes spanyol bíróság pénteken adott ki elfogatóparancsot a leváltott elnök és a katalán kormány négy minisztere ellen.

Péntek este adott ki európai elfogatóparancsot Carles Puigdemont leváltott katalán elnök ellen egy spanyol bíróság. A belga ügyészség egyelőre tanulmányozza a spanyol kérést – közölte a vádhatóság szóvivője. A döntésre három hónap áll rendelkezésre.

Carles Puigdemont a katalán kormány egyetértésével utazott az EU fővárosába, hogy ott nemzetközi támogatást szerezzen a katalán függetlenséghez. Eddig nem járt sikerrel, az uniós vezetés és a tagállamok egyaránt elhatárolódtak a katalán függetlenségtől, és felsorakoztak a spanyol kormány mellett, igaz több tagállam parlamentjében vitát rendeznek a katalán helyzetről.

Az elfogatóparancs hírére az Európai Bizottság épületénél tüntetést rendeztek. A tömeg a katalán függetlenséget éltette, és követelte a már letartóztatottak szabadon bocsátását is. „Tovább kell tüntetnünk, mert már letartóztattak több politikust, és még többet is le fognak tartóztatni. Puigdemont elnökünk is börtönben lenne már, ha Spanyolországban maradt volna” – fogalmazott az egyik tüntető, utalva a katalán kormány nyolc tagjára, akiket már egy madridi börtönben tartanak fogva.

Szabadon engedésükért Barcelonában is tüntettek.

„Ez barbár tett, és még hány barbárságot fognak elkövetni? Egy diktatúra kormányoz minket!” – hangoztatta egy demonstráló.

A spanyol kormány felfüggesztette Katalónia autonóm kormányzatát, és közvetlen madridi irányítást vezetett be helyette.

Az önkormányzatot a december 21-ei tartományi szavazás után állíthatják vissza. A függetlenségpárti koalíció a katalán parlamenti választást újabb függetlenségről rendezett referendummá akarja változtatni. Carles Puigdemont pártja, a Katalán Európai Demokrata Párt azt javasolja volt koalíciós partnereinek, hogy minden körzetben egy jelöltet indítsanak, így garantáltan többségbe kerülnének az önállóságot ellenző, de megosztott ellenzékkel szemben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!