2024. 05. 13. Hétfő Szervác, Imola napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Poltikai hobbista 22:50

32 ezer magyar érintett a Facebook adatlopási botrányában

Hír TV

2018. április 5., csütörtök 11:52, frissítve: csütörtök 18:30

A korábban becsülteknél jóval több, 87 millió felhasználó Facebook-adatait szerezte meg 2014-től kezdődően az a brit politikai tanácsadó cég, amely Donald Trump 2016-os elnökválasztási kampányát is segítette. A Facebook elnöke elismerte a visszaélést és teljes körű vizsgálatot ígért.

Magyarok is érintettek a Facebook adatgyűjtési botrányában. Csaknem 32 ezer magyar felhasználóról kerülhettek ki információk – írja a 24.hu. A portál megkeresésére a vállalat azt írta, hogy mindössze 13 személy telepítette az adatgyűjtő alkalmazást, de a program az ismerőseikről is adatokat gyűjtött.

Segíteni akarunk abban, hogy az emberek közelebb kerüljenek egymáshoz. Sok dolgunk van még, de van egy tervünk. És vannak alkalmazásaink, amelyek segítenek közösségeket építeni – a Facebook alapítója, Mark Zuckerberg 2017 tavaszán beszélt a közösségi média megújításáról.

Akkor még csak sejtés volt, ami ma már tény. A brexitről szóló brit népszavazás, majd pedig az amerikai elnökválasztás kampányában a Facebookot a választók manipulálására használták fel. A felhasználók adatait egy brit–amerikai elemző cég szerezte meg az érintettek beleegyezése nélkül.

Minket egy szoftverfejlesztő kutató keresett meg, hogy van egy törvényes és jogszerű szoftverötlete, amely a Facebookról tudna adatokat szerezni, amelyeket tanácsadási modellek kialakításához tudnánk használni – állítja az elemző cég vezetője, Alexander Nix.

A Cambridge Analytica 2016-ban Donald Trumpnak dolgozott. A Facebookról ellopott személyes adatokból profilokat alkottak, hogy célzott üzenetekkel bombázhassák az amerikaiakat az elnökválasztási kampányban. A baj nagyobb, mint elsőre hitték, a Cambridge Analytica nem 50, hanem 87 millió Facebook-felhasználó adatait szerezte meg – mondta Zuckerberg, aki nem zárta ki, hogy a közösségi oldal mintegy kétmilliárd profiljának nagy részéhez valamilyen módon már hozzáférhettek adattolvajok.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!