2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Zöld utat kapott a Dakota olajvezeték

2017. február 9., csütörtök 11:23, frissítve: csütörtök 12:20

Minden hivatalos akadály elhárult az 1900 kilométeres Dakota olajvezeték építése elől. A beruházás ellen civil és környezetvédő szervezetek és őslakos indiánok tiltakoznak.

Zöld utat kapott a négy szövetségi államot átszelő, 1900 kilométer hosszú Dakota vezeték az USA-ban. Az amerikai hadsereg mérnöki hadteste ahhoz adta meg az engedélyt, hogy az olajvezetéket átvihessék a Missouri folyó alatt és az Álló Szikla nevű sziú indián rezervátumon keresztül építhessék meg. Ez volt az utolsó engedély, amelyre szükség volt az építkezéshez. A 3,8 milliárdos beruházás ellen indiánok és környezetvédők tiltakoztak a mérnöki hadtest épülete előtt, mert szerintük a vezeték beszennyezheti a térség ivóvízbázisát és megszentségteleníti az indiánok szakrális helyeit.

„Mi itt vagyunk, és harcolunk. A legnagyobb ellenérv az, hogy egy társaság nem mehet olyan földre, ami nem az övé. Ez egy szerződéses föld. 1851-ben a Fort Laramie szerződés szólt arról, hogy ez a föld az őslakosoké, akik 500 évig itt éltek. Ez az ő földjük, és most behozzák ide a vezetéket, és azt mondják, hogy 'elvesszük tőletek'? Már bocsánat, de ezt nem. Először is, ha az emberek Amerika-pártiak, és ez amerikai, akkor ez a viselkedés nem amerikai. Tanár vagyok, amerikai történelmet tanítok, és ez nem amerikai” – fogalmazott egy tüntető.

A múlt héten a hatóságok 74 aktivistát fogtak le, mert a sziú indiánok földjéről áttelepedtek az olajcég tulajdonában lévő területre. A tüntetések többször erőszakossá váltak, eddig 600 embert tartóztattak le.

A tüntetők a beruházás mellett az amerikai kormányt is szidták.

Több mint kétszázan tüntettek a washingtoni Fehér Ház előtt is, hogy a beruházás ellen tiltakozzanak. Január 24-én, négy nappal beiktatása után Donald Trump elnök kampányígéretéhez híven rendeletben sürgette az olajvezeték építésének felgyorsítását – egy másik, a Kanadából érkező Keystone XL nevű olajvezeték megépítésével együtt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!