2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Magyar retró 1. 11:00

Külföld

Zavargások Chilében és Bolíviában

Ismét zavargásokba torkollt a chilei fővárosban az elnökellenes tüntetés. Santiago de Chilében tízezrek követelték az államfő és a kormány távozását. Bolíviában is az államfő eltávolításáért tüntetnek. Az ellenék új szavazást akar, mert szerinte a szocializmust hirdető Evo Morales nem is indulhatott volna az elcsalt októberi választáson.

  • Zavargások Chilében és Bolíviában

Megrázó felvételt tett közzé a chilei rendőrség az egyik közösségi oldalon. A testkamera által rögzített képsoron éppen a védő felszerelésüket vették föl a rohamrendőrök, amikor a tüntetők Molotov-koktélt dobtak rájuk. Egyikük súlyos arcsérüléssel került az intenzív osztályra.

A folytatás sem volt kevésbé brutális. Csatatérré változott a főváros, Santiago de Chile központja. A tüntetők gyújtogattak és többször is összecsaptak a rohamrendőrökkel. A rendőrök könnygázzal, füst-és hanggránátokkal próbálták megfékezni őket. Vízágyút is bevettek.

A gazdasági válsággal küzdő országban másfél hónapja tiltakoznak a politikai vezetés ellen. Az egyre drágább megélhetés elleni elkeseredett tiltakozást a metrójegy árának emelése váltotta ki. Eddig 18-an meghaltak és 7 ezer tüntetőt letartóztattak.

Alapvető változásokat várunk a kormánytól innen az utcáról. alkotmányozó nemzetgyűlésnek kell új alaptörvényt hoznia, és nem akarjuk, hogy az állam támogassa a gazdagokat, mert ezt ajánlotta a kormány. Ezért vagyunk az utcán, hogy megbecsülést kapjunk, munkát, egészséget. Nem tisztelik a jogainkat ebben az országban, és a kormány egyetlen válasza az elnyomás

- mondta egy tüntető nő.

A szomszédos Bolíviában az október 20-án megtartott elnökválasztás eredménye ellen kezdődtek a tüntetések. Az ellenzék társadalmi ellenállásra, általános sztrájkra és az ország határainak lezárására buzdítja híveit. Egyik vezetőjük, Luis Fernando Camacho a katonaságot is arra szólította fel, hogy álljon a tüntetők oldalára.

Mostantól egy fillér se menjen az államnak. békés módon minden intézményt átveszünk és megvédünk békés eszközökkel. Nem tűrhetjük tovább, hogy a befizetett adóért cserébe a kormány rátámad a bolíviaiakra

- mondta elszántan Luis Fernando camacho, az ellenzéki fellegvárnak számító Santa Cruzban.

A politikus szerint meg kell buktatni a csalással hatalomhoz jutott államfőt. Camacho 48 órát adott Evo Morales-nek, hogy távozzon tisztségéből. A dél-amerikai ország vezetője eközben túlélt egy légi balesetet. Az őt szállító helikopter műszaki meghibásodás miatt kényszerleszállást hajtott végre Colquiri városa mellett.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Képes lesz Szlovákia csökkenteni a társadalmi megosztottságot?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!