2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Záporoznak a bombák Szíriában, újabb 70 halott

2016. szeptember 23., péntek 21:37

Legalább hetven ember veszítette életét a szíriai Aleppóban az újabb bombázásokban: az Oroszország által támogatott szír kormányerők ismét támadták a lázadók uralta negyedeket, és lerombolták a polgári védelem három központját is. Szír források szerint Aleppó ostroma hosszabb ideig eltarthat. A városban több mint 250 ezer ember rekedt – a humanitárius helyzet kritikus.

Az ötéves kislány egy bombázás után szorult a törmelékek alá. Megmentőinek végül sikerült leásni hozzá és a copfjánál fogva kihúzni a romok alól. Végül kórházba szállították. Anyja, apja és mind a négy testvére viszont életét veszítette.

Az észak-szíriai városban a közelmúltban felerősödtek a harcok: a szír lázadók uralta negyedekre hónapok óta nem hullott annyi bomba, mint a napokban. Helyiek szerint a szír kormányt támogató orosz vadászgépek bombáztak. Több mint negyven épület megsemmisült.

„Péntek reggel a civil védelmi központot támadták. Több mint 25 légi csapás volt hajnali öt óra óta. A civil védelem megkezdte a civilek kimentését a romok alól, és megérkeztek a tűzoltók is, de négy tűzoltóautó megrongálódott, és nem lehetett tüzet oltani. Egy mentőautó is megsemmisült. Két központot is támadás ért, hatalmasak a károk” – mondta a civil védelem egyik tagja.

Bár az Egyesült Államok és Oroszország szeptember elején elviekben megállapodott a tűzszünetről, ez az előző hetekben összeomlott. A kormányerők a napokban újabb offenzívát indítottak Aleppó visszafoglalására, és a lázadók uralta negyedek elhagyására szólították fel a civileket.

Becslések szerint több mint 250 ezer ember rekedt a frontvonalak közé. Folyamatos életveszélyben vannak, ráadásul nincs elég vizük, élelmük és gyógyszerük. Az ENSZ ezért újabb, húsz teherautóból álló konvojt küldött a helyszínre, amely azonban a török határon vesztegel. Attól félnek, hogy megint lebombázzák őket.

„Nagyon fontos lenne, és továbbra is azt kérjük, hogy folyamatosan, biztonságosan és szabadon eljuthassunk mindenkihez. Szíriában csaknem öt és fél millió embernek van szüksége segítségre nehezen elérhető, ostromlott térségekben” – mondta Jens Laerke, az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatalának szóvivője.

Az ENSZ azért függesztette fel segélyszállítmányait egy időre, mert hétfőn kilőtték az egyik konvoját. Húsz civil meghalt. Az továbbra sem derült ki, hogy ki követte el a támadást – Washington és Moszkva egymást vádolja a vérontással.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!